Misc 20/12/2021

La méteo: l'anticicló té els dies comptats

3 min

BarcelonaAquest migdia la temperatura ha pujat bastant més que ahir en comarques de l'est, on les màximes s'han enfilat fins als 17 graus a Anglès, a Vallirana i també a Tarragona. A Ponent, en canvi, l'ambient ha seguit sent gèlid durant tot el dia. Avui a Cervera la màxima s'ha quedat en -0,1 graus, a Tàrrega ha sigut d'1 grau, i a Lleida i a Mollerussa, de 2. La boira gebradora ha deixat un panorama de gebrades espectaculars sobretot a l'altiplà central, on la temperatura ha sigut més baixa.

A primera hora hi ha hagut més glaçades que en cap altre matí d'aquesta tardor. Deixant de banda les estacions d'alta muntanya, avui un 47% dels observatoris dels quals fem seguiment diari han registrat una mínima negativa. El més interessant del gràfic que hi ha just a sota d'aquest paràgraf és l'efecte que l'anticicló ha provocat. Des que va començar l'estancament, gairebé cada dia hi ha hagut més glaçades que l'anterior, un refredament molt lent i ben característic d'aquests períodes de calma durant l'hivern en què el fred més cru va entrant sense l'avís per part dels meteoròlegs de cap fredorada.

Tant per cent d'observatoris amb una mínima sota zero

Demà entrarà vent de gregal i la temperatura tornarà a baixar a prop de mar. En general durant la primera part de la setmana no cal esperar gaires canvis. Demà el pas d'un petit sistema frontal aportarà bandes de núvols prims, però poca cosa més, i quan falti un minut per a les cinc de la tarda es produirà el solstici d'hivern i entrarem oficialment en la nova estació. Dimecres i dijous també circularan algunes bandes de núvols prims i el cel fins i tot quedarà més tapat al Pirineu, però el temps canviarà poc i la boira seguirà present a Ponent.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de demà

A partir de divendres arribaran alguns sistemes frontals més actius. No hi ha indicis de cap tongada de precipitacions extensa ni abundant durant el cap de setmana de Nadal, però divendres el dia serà més inestable i es podrien escapar gotes en algunes comarques, sobretot a Ponent. Dissabte i diumenge seran també dies mig ennuvolats i segurament poden acabar caient gotes en algun moment del dia, sobretot diumenge.

Al Pirineu és més probable que aquests fronts facin ploure i nevar amb una mica més de ganes a partir de divendres. No hi ha indicis de nevades a cotes baixes, però sí d'un temps més tapat i amb algunes precipitacions intermitents que podria allargar-se des de divendres fins com a mínim l'inici de la setmana que ve. Aquest temps més canviant excitarà també el vent i farà que la boira s'aixequi a Ponent, on si bé els dies no seran clars, sí que pujarà la temperatura i baixarà clarament la humitat.

A llarg termini la incertesa és molt alta. Estan oberts possibles escenaris de fred molt intens per Cap d'Any, però el més probable sembla un panorama amb temperatures més aviat altes per a l'època, dies mig ennuvolats i poca pluja. Caldrà seguir-ho.

Probabilitat en tant per cent que divendres arribi a ploure en algun moment
stats