Societat 10/12/2021

Andorra (78.000 habitants) té aquest divendres 2.310 casos actius de covid

ARA Andorra
3 min
L'avinguda Carlemany.

Andorra la VellaAndorra, amb 78.000 habitants, registra aquest divendres 2.310 casos actius de covid. Malgrat tenir un dels percentatges de vacunació més alts d’Europa, la incidència del coronavirus al país és també de les més altes del Pirineu. Cal tenir en compte, però, que el Principat és un dels països que més testa la població i l’alt índex d’immunitat fa que aquesta incidència no repercuteixi, com ha passat en altres corbes de contagis, en la pressió hospitalària. Vistos els nous casos de covid registrats durant les darreres hores, 168, i vista la tendència dels darrers dies, a principi de setmana superaven els 250 per dia, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha manifestat aquest divendres que “si no tenim cap ensurt, i ho dic amb molta cautela, crec que comença a baixar la corba de contagis”.

 

Andorra té aquest divendres una vintena de persones hospitalitzades per la covid, després de les quatre altes que s’han donat aquest dijous. D’aquestes, n’hi ha sis que requereixen de ventilació mecànica i una altra a planta. La planta d’hospitalització habilitada al Cedre té quatre persones ingressades.

"Si no tenim cap ensurt, estem arribant a la baixada de la corba". Amb aquestes paraules el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha anunciat, amb cautela, que ja s'està entrant en la fase de control d'aquesta onada. Així, en l'actualització sanitària, el ministre ha informat que s'han diagnosticat 168 nous positius respecte a aquest dijous, que situen els casos totals en 19.440, i els actius en 2.310. Les altes es troben en 16.995 i les defuncions es mantenen en 133. A més, la pressió sobre el sistema sanitari també ha començat a disminuir. En aquests instants, a l'hospital Nostra Senyora de Meritxell hi ha 20 persones ingressades a planta, quatre menys que en la darrera actualització, i set a la Unitat de Cures Intensives, sis de les quals es troben sota ventilació mecànica. De la mateixa manera, a la planta Covid del Cedre resten quatre persones ingressades, després que s'hagin donat dues altes i que aquestes dues persones hagin pogut retornar al centre residencial de Sant Vicenç d'Enclar. Amb aquest punt d'estabilització, el ministre ha remarcat que, tal com ha passat a la resta de països, l'escalada d'aquesta onada ha durat entre vuit i nou setmanes, i després ja comença a baixar.

De fet, ha mostrat una gràfica on mostra com països que havien començat abans aquesta onada com Alemanya o Àustria, després d'aquestes vuit o nou setmanes, ja començaven a notar una millora. El ministre també ha explicat que països de l'entorn com França o Espanya, per contra, "estan escalant fortament i en alguns indrets estan arribant a 1.000 casos per 100.000 habitants". Per tant, des del Govern s'ha deixat clar que "ni amb pressió sanitària ni amb letalitat estem a la situació dels països del voltant". Aquesta situació més favorable que d'altres països és gràcies a la vacunació, ha indicat Benazet, qui ha mostrat una gràfica on els països amb un percentatge de vacunació més elevat, tenen letalitats més baixes.

En aquests instants, a Andorra hi ha un 81,5% de la població major de 16 anys vacunada amb una dosi i un 78,9% amb la pauta completa, i Benazet ha remarcat que caldria seguir pujant aquest percentatge per arribar al 90% com Portugal. Pel que fa als joves d'entre 12 i 15 anys, un 65,4% ha rebut un vaccí i un 57,8% ja estan inoculats completament. D'altra banda, en aquests instants ja s'han vacunat a 7.907 persones amb la tercera dosi i ja s'està citant fins als 59 anys. Amb aquest ritme, "arribarem als 50 anys o més avall abans de final d'any", ha expressat el titulat de Salut, després que es decidís baixar el temps per rebre la tercera dosi de sis a cinc mesos. A més, el nombre de persones que es van inscrivint a la plataforma per rebre la primera dosi continua creixent, i per exemple, al llarg d'aquesta setmana s'han administrat 565 primeres dosis. "És una bona mostra que les persones es van adherint a la vacuna", ha emfasitzat el ministre, qui ha afegit que per principis de la setmana vinent ja hi ha 160 persones citades per rebre aquest primer vaccí contra la Covid-19.

El ministre també ha recordat que la meitat dels pacients que ingressen a l'UCI actualment són persones no vacunades, amb la diferència que les persones vacunades que ingressen acostumen a ser persones amb edats més avançades o amb patologies prèvies i les no vacunades són persones que abans estaven sanes. Pel que fa a la vacunació a la canalla entre 5 i 11 anys, Benazet ha informat que no creu que arribin els vaccins abans de gener o febrer. Un cop arribin, ha recordat que la vacunació serà voluntària, ja que haurà de ser una decisió dels pares amb el metge referent.

stats