Societat 14/01/2022

Andorra ja només registra infeccions d’òmicron

La darrera variant del Sars-Cov-2 ha trigat dues setmanes en desplaçar les seves antecessores

ARA Andorra
3 min
Uns turistes a l'avinguda Carlemany. / D. R.

Andorra la VellaLes prediccions que han fet els experts els darrers dies, que auguren que la darrera variant del Sars-Cov-2, òmicron, serà la predominant a Europa en les properes setmanes ja s’han complert a Andorra. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha explicat aquest divendres que els darrers anàlisis de les aigües residuals ja només detecten òmicron. Ni rastre de cap de les seves antecessores. Així, en dues setmanes s’ha passat de detectar per primer cop aquesta variant al país, a fer-se predominant. Òmicron infecta molt més que les seves antecessores però els malalts ingressen cinc vegades menys a l’hospital que els que ho feien infectats per les anteriors variants. Aquest podria ser el pas previ, ha dit el ministre amb cautela, perquè la covid es converteixi en malaltia endèmica.

Òmicron és infectiva des del segon i fins el sisè dia d’incubació, amb alguna excepció. Per aquest motiu es recomana que, un cop aixecat el confinament de set dies per a les persones asimptomàtiques o amb afectacions lleus, es vagi amb cura algun dia més. Malgrat provocar menys hospitalitzacions, Benazet ha reportat dos ingressos per òmicron a l’Hospital de Meritxell: “els dos de caràcter lleu, un més per les malalties que patia prèviament i l’altre va estar ingressat dos dies i després ja se li va donar l’alta”.

Des d'aquest dijous s'han detectat 572 nous positius, entre els quals hi ha 11 turistes. D'aquesta manera, els casos totals pugen fins als 29.888 i els actius se situen en 5.716. Entre aquests nous positius, no n'hi ha cap dels centres sociosanitaris. D'altra banda, ja hi ha 24.030 persones que han superat la malaltia i les defuncions es mantenen en 142 després del decés d'aquesta setmana. Pel que fa a la pressió hospitalària, Benazet ha comentat que tant a la planta com a la Unitat de Cures Intensives (UCI) hi ha una tendència a la baixa. En aquests instants a l'hospital Nostra Senyora de Meritxell hi ha 20 persones ingressades, nou a planta i onze a l'UCI, nou de les quals sota ventilació mecànica. A més, també ha indicat que aquesta setmana hi ha hagut dos ingressos per la variant Òmicron de caràcter lleu, ja que un ja ha rebut l'alta i l'altre ha estat ingressat per malalties prèvies.

Amb aquestes xifres, des del Govern s'ha assegurat que el 100% dels contagis al país són per la variant Òmicron. "Ens enfrontem davant una variant molt infectiva amb un impacte sanitari menor" però que afecta en termes de baixes laborals i a l'atenció primària, ha manifestat el ministre, afegint que s'han adaptat els circuits, ja que la situació actual no permet fer una traçabilitat dels casos com la quina es feia abans. Davant d'aquesta situació, el titular de Salut ha declarat que encara és massa prematur considerar la Covid-19 com una malaltia endèmica, però ha assegurat que quan comencin a baixar els casos, es tornaran a reduir les restriccions, ja que la corba actualment no és molt vertical amb una taxa de reproducció d'1,15.

Quant a la vacunació, ja s'han administrat un total de 146.425 dosis. Un 82,7% de la població major de 16 anys ha rebut una dosi i un 81,7% ja disposa de la pauta completa. Pel que fa a terceres dosis, un 48,8% dels majors de 18 anys ja l'han rebut, i entre els joves de 12 a 15 anys, s'han administrat 4.619 vaccins. En aquest sentit, Benazet ha avançat que en les properes setmanes, Espanya subministrà les vacunes per als infants entre 5 i 11 anys, i ha reiterat que la vaccinació infantil serà de forma voluntària. "No obliguem a ningú i ni tan sols demanem un certificat Covid a la població infantil", ha manifestat. També ha confirmat que s'està treballant perquè les persones immunodeprimides puguin rebre la quarta dosi.

D'altra banda, després que Espanya fixés un preu de 2,94 euros pels tests d'antígens, Andorra també està treballant per reduir-ne el cost. De fet, el ministre ha anunciat que estan treballant amb el Col·legi de Farmacèutics per buscar una solució, però ha puntualitzat que les compres d'Andorra són més reduïdes i, per tant, els preus són més elevats. "Estem mirant el preu d'adquisició i també el marge, que ha de ser petit", ha declarat, recordant que els ciutadans tenen a disposició proves de forma gratuïta als 'stop labs'.

stats