Societat 18/01/2022

Aquest dimarts es comencen a recuperar els resultats de les proves TMA fetes el dia 14

ARA Andorra
4 min
Cribatge amb TMA al Pas de la Casa. / COMÚ D'ENCAMP

Andorra la VellaEl ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha hagut de sortir aquest dimarts al pas de les informacions i comentaris d’aquests darrers dies, provocats arran d’una màquina espatllada de proves TMA que ha fet endarrerir fins a quatre dies els resultats de les mateixes. El dirigent ha explicat que l’aparell es va fer malbé perquè “l’hem fet treballar durant 24 hores per culpa de la incidència elevada de la variant òmicron”. “Com ha passat arreu d’Europa, la casuística és tan enorme que aquestes màquines estan en una situació d’estrès constant. És aquest col·lapse, que ha fet treballar aquestes màquines dia i nit, fins que una d’elles s’ha espatllat”, ha explicat el ministre. L’aparell ja torna a funcionar des de les 22h d’aquest dilluns i, de manera progressiva, s’aniran recuperant els resultats de les proves que s’han fet des del passat dia 14, que és quan va fallar. Entre la tarda i nit d’aquest dimarts començaran a donar resposta a unes 300 o 400 proves realitzades el mateix dia 14. I cada dia s’aniran recuperant els resultats pendents dels dies 15, 16 i 17.

El ministeri de Salut preveu recuperar la normalitat temporal per rebre el resultat de les TMA al llarg dels pròxims dies i modifica els protocols en cas de contactes per evitar col·lapsar els diagnòstics. Ho ha manifestat en roda de premsa aquest dimarts el ministre de la cartera sanitària, Joan Martínez Benazet, qui ha indicat que l'avaria a la màquina es va solucionar dilluns al vespre i torna a estar completament operativa, tot recordant que el retard més notable en la notificació de resultats es va produir a partir del divendres 14 de gener. D'aquesta manera, ha detallat que avui dia hi ha 4.405 proves pendents de resposta, tenint en compte que la mitjana de TMA que es duen a terme en un dia és d'aproximadament un miler.

En relació amb les proves pendents de rebre el resultat, Benazet ha apuntat que a partir d'aquest dimarts es començaran a donar els diagnòstics a les persones que es van realitzar la prova divendres passat i que "en els pròxims dies s'anirà escurçant l'entrega dels resultats", amb la voluntat, si no hi ha cap imprevist més, que es recuperi la notificació en un termini d'entre 12 i 24 hores després de dur a terme el test. En aquest sentit, i amb l'objectiu d'evitar nous col·lapses, el ministeri, juntament amb el Col·legi de Metges, ha modificat els protocols en cas de contacte d'un positiu, tot recolzant-se en els tests ràpids d'antígens, els quals des de fa unes setmanes també serveixen com a prova diagnòstica si es fan en un lloc oficial, com és l''stop lab', un laboratori o una farmàcia.

El titular de la cartera de Salut ha lamentat els retards i el perjudici que ha pogut causar l'ampliació del termini per rebre resposta quan es duu a terme una prova diagnòstica TMA, però ha exposat que al llarg de tota la pandèmia "ens hem trobat en situacions que han fet que hàgim de buscar solucions alternatives i això hem fet en aquesta ocasió". Així doncs, tal com s'ha esmentat anteriorment, a partir d'ara, si s'és contacte d'un positiu i es tenen símptomes es durà a terme un test d'antigen per saber si s'està contagiat o no, si aquest dona negatiu, llavors es farà una TMA per tenir una màxima sensibilitat en el diagnòstic. "Fins al moment, tot i que el protocol ja ho fixava, quan una persona acudia a la plaça de braus per ser contacte d'un positiu i tenia símptomes se li deixava fer-se una TMA, a partir d'ara, respectarem el circuit amb el màxim rigor", ha asseverat.

En el cas de les persones que no presenten símptomes, el protocol varia una mica. Si la persona està immunitzada, es durà a terme un TRA en lloc d'una TMA, i les no immunitzades, aquelles no han rebut cap dosi de la vacuna, s'hauran de fer una prova diagnòstica sensible (TMA) després del contacte, ja que "tenen més possibilitats de desenvolupar afeccions greus, si donen negatiu, haurà de restar durant sis dies en aïllament domiciliari i fer-se un test d'antigen. Si al llarg de tot el procés encara donen negatiu, hauran d'estar set dies més sota vigilància passiva, és a dir, sense mantenir relacions socials, extremar les precaucions i dur una mascareta FFP2 en tot moment.

Benazet també ha informat que amb el nou protocol i donat el retard en l'entrega dels resultats, les baixes per positiu es comencen a partir del dia que es fa la prova diagnòstica i no quan s'obté el positiu. I ha exposat que les persones no vacunes que són contacte i que, per tant, no poden treballar excepte si tenen la possibilitat de fer teletreball, la poden sol·licitar ells mateixos a través del correu baixescovid@govern.ad. Cal recordar que si es necessita renunciar a la baixa, els ciutadans tenen a la seva disposició el correu renunciabaixa@cass.ad. A través d'aquest nou protocol el Govern pretén evitar que es tornin a col·lapsar els diagnòstics i, a més, el ministre ha avançat que estan estudiant la possibilitat de requerir prescripció mèdica per poder-se fer una TMA, però "tot dependrà de l'evolució de la pandèmia".

A banda de la problemàtica sorgida arran de l'avaria en una de les màquines, el ministre ha explicat que, arreu del món, hi ha manca d'estoc de reactius per realitzar TMA i PCR, un fet que també ha impulsat a l'executiu a tirar endavant la modificació dels protocols i prioritzar l'ús dels test ràpid d'antigen, ja que, tot i que avui dia a Andorra no hi hauria problema, "sabem que a les pròximes hi haurà una disminució perquè el món no estava preparat per fabricar tants reactius com els que es necessiten actualment". I ha acceptat que, malgrat que des del ministeri s'havia previst que la nova soca tingués un gran impacte sobre l'atenció primària i les empreses pel nombre de baixes del personal, no havien tingut en compte el possible col·lapse en els diagnòstics per l'alta demanda de proves.

stats