Societat 09/10/2020

Un mort per coronavirus

Eleva la xifra de defuncions a 55

Ana
2 min
L'hospital Nostra Senyora de Meritxell

Andorra la VellaEl Govern ha anunciat la defunció d'una persona per coronavirus. Es tracta d'un resident de Salita que ja es trobava amb tractament pal·liatiu i que al segon cribratge que es va fer a la residència, arran dels casos detectats la setmana passada, va donar positiu. L'altre ha estat un pacient ingressat a l'hospital que havia estat a l'UCI que ha patit una pressió cardíaca a planta. En els dos casos, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha indicat que encara no se sap si han mort per la Covid o no.

El nombre de contagis totals des de la darrera actualització del dimecres ha pujat fins als 2.696, 120 més, dels quals 827 es troben actius. A l'hospital Nostra Senyora de Meritxell hi ha 20 persones a planta i cinc a l'UCI, tots ells intubats i ventilats mecànicament. D'altra banda, a la planta Covid-19 habilitada al Cedre, ja hi ha 14 pacients ingressats provinents de Salita.

Benazet també ha remarcat que aquesta segona onada no està afectant els sanitaris i són pocs els infectats. "La incidència és mínima i s'han infectat fora de les institucions", ha remarcat el ministre. Per aquest motiu, l'executiu no es planteja, de moment, haver de demanar ajuda de més recursos sanitaris, com va passar amb la primera onada amb els metges cubans. A més, tot i no haver-hi una alta pressió sobre el sistema, ja es va activar la fase 2 del pla de contingència de l'hospital i s'ha reduït "un 20% de l'activitat quirúrgica".

Després de les preocupacions mostrades per part d'alguns familiars de residents del Cedre, sobre aquesta planta Covid-19, el titular de Salut, i el ministre d'Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, es van reunir amb aquests familiars. Durant la trobada els van transmetre que els accessos als dos espais són completament independents, que hi ha circuits marcats, i a més, com a mesura complementària els van indicar que farien una auditoria per fer una anàlisi tècnica per mirar si hi havia algun punt dèbil, ha comentat Benazet. Aquesta valoració es va fer aquest passat dijous i es va decretar que les mesures de seguretat preses són les correctes i que "el virus no pot passar d'aquesta àrea".

A més, durant la roda de premsa, el ministre ha recordat que l'única manera que té el virus d'entrar als centres sociosanitaris és per la porta mitjançant algun professional perquè "el risc zero no existeix mai". Entre les mesures que es van prendre, com són les prohibicions de les visites i les limitacions de les sortides, des del Govern s'està establint un nou protocol perquè aquestes es puguin reprendre. Aquest establirà que el familiar s'hagi de fer una TMA prèvia. D'altra banda, per tal de seguir amb el control de les residències, s'intensificaran els cribratges setmanalment i, a banda, es farà un test serològic per aquells que ja han passat la malaltia.

stats