Societat 22/12/2021

Un home de 71 anys que estava ingressat a l'UCI, nova defunció associada a la covid

La víctima es trobava privada de llibertat al centre penitenciari de la Comella, on es va contagiar

ARA Andorra
3 min
Hospital de Meritxell

Andorra la VellaLa secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, ha reportat aquest dimecres una nova defunció d’una persona que ha mort quan estava infectada per la covid. Un home de 71 anys que estava ingressat a la Unitat de Cures Intensives de l’Hospital és la víctima número 138 des de l’inici de la pandèmia. Malgrat que comença a aplanar-se la corba de contagis, perquè des d’aquesta setmana es reporten menys casos positius que durant l’inici d’aquesta sisena onada, l’Hospital de Meritxell continua aguantant una pressió elevada. Aquest dimecres hi ha 32 ingressos per covid, 16 a planta d’hospitalització i 16 a l’UCI, tots ells sota ventilació mecànica.

El ministre d’Interior, Josep Maria Rossell, ha confirmat que la víctima era una persona que estava en privació de llibertat al centre penitenciari de la Comella. I ha afegit que es desconeix com i quan es va infectar: “El fet de saber quina ha estat la causa per la qual aquest senyor va ser contagiat no la sé ni em consta que hi hagi cap investigació per saber-ho”, ha dit.

Durant les darreres hores s'han diagnosticat un total de 166 nous casos de coronavirus, els quals eleven el nombre total de persones que han contret la malaltia a les 21.372. Actualment, hi ha 1.692 ciutadans amb el virus actius, el que suposa una reducció de 48 malalts respecte a l'última actualització i el nombre de recuperacions se situa en les 19.542. En referència a l'evolució de pressió sanitària a l'hospital Nostra Senyora de Meritxell, Mas ha detallat que hi ha 32 persones ingressades, setze a la planta Covid del centre mèdic i setze a l'UCI, totes sota ventilació mecànica.

Quant a l'afectació de la pandèmia a la població escolar, hi ha 88 aules en vigilància activa, de les quals 70 de manera total i 18 parcial, i 57 classes en vigilància passiva. Respecte a l'evolució de la campanya de vacunació, fins a la data s'han administrat 127.489 vaccins, de les quals 57.347 corresponen a primeres dosis, 55.384 a segona i 14.758 a terceres. En relació amb la vaccinació de joves d'entre 12 i 15 anys, Mas ha especificat que s'han inoculat un total de 4.311 vacunes, 2.297 en primeres dosis i 2.014 en segones.

La secretària d'Estat també ha assenyalat que els comuns han repartit fins aquest dimecres 76.827 tests ràpids d'antígens, el que suposa que més de la meitat de la població major de sis anys, un 51,3%, han anat a recollir les dues proves diagnòstiques. Per parròquies, Andorra la Vella n'ha donat més de 22.000, Escaldes 12.416, Encamp 11.900 i 1.800 al Pas de la Casa, Sant Julià 9.764, la Massana 10.200, Ordino 4.496 i 3.268 a Canillo.

"Estem observant una disminució dels casos diaris i actius i ara com ara la taxa de reproducció del virus se situa al 0,85%", ha indicat, tot afegint que amb la proximitat de les festes nadalenques és important mantenir el distanciament social i evitar barrejar nuclis de convivència per evitar l'expansió de la Covid. A més, ha afirmat que encara no hi ha evidències que la nova variant del virus, Òmicron, estigui al país, però ha exposat que malgrat que no s'hagi detectat, "ben segur que també està aquí a Andorra". El titular de Finances també ha assenyalat que a hores d'ara "tenim la capacitat de poder vacunar al 15% de la població d'Andorra en una setmana".

Arribada de 21.000 vaccins de Pfizer

Mas ha anunciat que de cara a la setmana vinent es preveu l'arribada de 21.000 vaccins de Pfizer des d'Espanya i ha apuntat que des del ministeri de Salut han decidit disminuir l'interval de temps per poder rebre la tercera dosi de la vacuna, el qual passa a tres mesos després d'haver-se inoculat la segona o haver passat la malaltia. "La nostra voluntat és rebaixar el temps entre la segona i la tercera dosi dels sis als tres mesos per proporcionar un increment en la protecció de la ciutadania envers el virus" ha dit el ministre portaveu i de Finances, Eric Jover.

stats