Societat 21/01/2022

Queda un miler de TMA endarrerides que s’actualitzaran el cap de setmana

ARA Andorra
3 min
Un infant fent-se el test TMA a l''stop lab' d'Andorra la Vella. / M. P. (ANA)

Andorra la VellaSalut està recuperant durant aquesta setmana els resultats endarrerits de les TMA que es van fer milers de ciutadans durant la setmana passada. Segons ha apuntat aquest divendres el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en queden un miler d’endarrerides que s’acabaran de gestionar durant aquest cap de setmana, de manera que a partir de diumenge o dilluns el procés ja quedaria actualitzat. “No hem tornat a tenir cap problema tècnic amb les màquines TMA, així que a partir de la setmana vinent ja es tornaran a rebre els resultats de les proves en el temps estipulat d’entre 12 i 24 hores”, ha dit el dirigent.

 

L'avaria ja solucionada en una de les màquines TMA de les quals disposa Andorra ha provocat que les xifres de nous contagis durant aquesta setmana no hagin estat del tot fidedignes. Així ho ha reconegut aquest divendres el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, després d'anunciar el contagi de 824 persones més per Covid-19 des d'aquest dijous i felicitar-se per la davallada de la incidència del virus al centre hospitalari. "Tenim proves TMA acumulades i les xifres d'aquesta setmana les haurem de prendre amb cautela i ajustar-les la setmana vinent", ha explicat.

Aquests nous casos, per tant, no corresponen a les darreres 24 hores, sinó que s'allarguen dies més enrere. Tot i això, el ministre ha assegurat que els resultats "s'estan recuperant amb bastant rapidesa", ja que només resten 988 proves pendents, per la qual cosa "estem convençuts que si no hi ha cap altre problema, a partir de dissabte o diumenge ja estarem al dia i podrem donar les dades entre 12 i 24 hores".

Així doncs, amb els 824 nous positius diagnosticats, als quals cal sumar 15 casos més detectats en turistes, el virus ja ha afectat 33.025 persones des de l'inici de la pandèmia. Actualment, els casos actius pugen fins als 5.009 i les altes arriben a les 27.872, mentre que les defuncions es mantenen en 144. Una de les notícies més positives és la davallada d'ingressos a l'hospital, que a hores d'ara acull 3 pacients a planta (sense simptomatologia greu) i 5 a la Unitat de Cures Intensives (UCI), tots ells sota ventilació mecànica. "Són unes bones xifres que indiquen que la variant Òmicron és un altre Covid i l'afectació sanitària és molt menor", ha reiterat el titular de Salut.

Per contra, l'afectació del coronavirus a les aules continua en augment. Tant és així que les classes afectades han passat en 24 hores de 210 a 253. D'aquest total, 214 es troben en vigilància activa (29 aïllades totalment i 185 de manera parcial) i 39 en vigilància passiva. Una gran part de positius, malgrat que el ministre no ha donat la xifra concreta, correspon també al professorat. "Veiem que les escoles és el lloc on es va coent aquesta onada de la pandèmia i on les famílies s'infecten a través dels nens", ha indicat, afegint que "hem de pagar aquest peatge perquè volem mantenir el sistema educatiu obert i de forma presencial".

A més a més, ha assenyalat que del cribratge que va dur-se a terme aquests dijous als centres escolars, en el qual es van fer 1.308 tests, 84 van sortir positius, el que representa una positivitat del 6,42%.

Quant a la campanya de vacunació, durant la jornada de dijous es van administrar 950 dosis, de les quals 918 van ser terceres. Amb aquests nous vaccins, actualment el 81,8% de la població major de 16 anys ja té la pauta completa i de la franja dels 12 als 15 anys hi ha un 71,6% dels joves amb una primera dosi i un 68,4% amb totes dues.

De cara a la setmana vinent, el ministre ha declarat que s'espera presentar un balanç epidemiològic per tal de definir el nombre correcte de contagis per dia d'aquesta setmana després de l'avaria de la màquina TMA. A més, també està previst aprovar i anunciar una "fórmula" que "facilitarà l'accés als tests d'antígens a uns preus molt assequibles per a tota la ciutadania".

stats