Societat 29/12/2021

Salut estudia implementar una reducció, a cinc dies, dels confinaments

El nombre de casos actius es torna a situar per sobre dels 2.000

ARA Andorra
3 min
La secretària d'Estat de Salut, Helena Mas, aquest dilluns

Andorra la VellaEl ministeri de Salut està estudiant reduir el període de confinament en ser positiu a cinc o sis dies quan Òmicron sigui la variant predominant al país. Ho ha manifestat aquest dimecres en roda de premsa la secretària d'Estat de Salut, Helena Mas, qui ha assenyalat que, de la mateixa manera que es planteja a altres països, s'està treballant en nous protocols i circuits a seguir per les persones i els contactes d'aquesta nova soca. D'aquesta manera, ha comentat que després d'haver analitzat les característiques de la nova variant del virus "es considera que aquest nombre de dies són suficients per permetre la protecció de la persona i del seu entorn". Mas també ha indicat que, tot i que encara no es disposa d'una nova anàlisi de les aigües residuals, des del Govern es considera que el predomini d'Òmicron al Principat es troba per sobre del 30% detectat la setmana passada tenint en compte l'increment de nous positius dels darrers dies.

Mas ha informat que durant la darrera jornada s'han detectat un total de 283 casos de coronavirus al país, els quals eleven la xifra de persones amb el virus actiu per sobre de les 2.000, concretament 2.120. Des de l'inici de la crisi sanitària han contret la malaltia un total de 22.823 residents, dels quals 20.563 ja han rebut l'alta. El nombre de defuncions relacionades amb la crisi sanitària es manté en les 140 després del traspàs d'un home de 71 anys que es trobava ingressat a la Unitat de Cures Intensives (UCI) de l'hospital Nostra Senyora de Meritxell.

Respecte a l'evolució de la pressió sanitària al centre mèdic, la secretària d'Estat ha notificat que hi ha un total de 25 persones ingressades, onze a planta i catorze a l'UCI, de les quals nou requereixen ventilació mecànica. A la planta Covid habilitada al centre sociosanitari El Cedre no hi ha cap pacient. I la taxa de reproducció del virus es troba a 1,40. En relació amb l'afectació del coronavirus als centres educatius, el nombre d'aules sota vigilància segueix disminuint per la manca d'activitat lectiva durant les festes nadalenques. Així doncs, avui dia hi ha trenta classes sota vigilància activa, 25 de manera total i 5 parcialment, i 53 en vigilància passiva.

Quant a la campanya de vacunació, Mas ha detallat que fins a la data s'han administrat 133.088 vacunes, de les quals 57.497 corresponen a primeres dosis, 56.080 a segones i 19.511 a terceres. D'aquesta manera, un 80,6% de la població vacunable ja disposa de la pauta completa. En referència a la vaccinació de joves d'entre 12 i 15 anys, ha comentat que s'han administrat 4.447 vaccins, el que suposa que un 63,8% de la població d'aquesta franja d'edat ha rebut les dues vacunes corresponents. La secretària d'Estat també ha exposat que està havent una molt bona acollida per a l'administració de la tercera dosi, per la qual el ministeri ja està citant els ciutadans de 49 anys.

D'altra banda, i qüestionada sobre la possibilitat que des de l'executiu es plantegi un increment de les restriccions davant l'extensió dels nous casos de Covid-19, Mas ha assenyalat que, ara com ara, "no es preveu cap canvi" i ha recordat les mesures recomanades pel ministeri per evitar la propagació de la nova soca, com són l'ús de mascaretes FFP2 en reunions de treball, aglomeracions i visites a familiars d'edat avançada, l'autodiagnòstic amb tests d'antígens i mantenir la distància social. A més, ha apuntat que des del Govern no es preveu un segon repartiment de testos, ja que "tothom que ha volgut els dos autotests ha pogut accedir-hi a través dels comuns", concretament el 62% de la població major de sis anys.

stats