Societat 29/03/2017

El mediador de la CASS rep 66 casos en sis mesos, la majoria relacionats amb les pensions

En el seu informe, Josep Maria Goicoechea es mostra sorprès del nombre de persones intervingudes de la columna vertebral per un mateix facultatiu que han patit serioses seqüeles

ARA Andorra
2 min
Seu de la CASS a Andorra la Vella / D.R.

Andorra la VellaLa CASS ha fet públic l'informe de l'activitat de la nova figura del mediador durant els seus primers sis mesos d'activitat, entre el setembre del 2016 i el febrer del 2017. Durant aquest període s'ha sol·licitat la intervenció del mediador en 66 ocasions, i els problemes evocats amb més freqüència tenen a veure amb les pensions, sobretot les d'invalidesa parcial permanent. El mediador, Josep Maria Goicoechea, explica que s'ha trobat amb casos de denegacions de la pensió per valoració insuficient, reducció del grau d'invalidesa en les revisions, queixes per la minsa quantitat de les pensions o retirada de la pensió sense explicacions comprensibles. Les pensions de jubilació també han estat motiu de preocupació pel retard de sis mesos en gestionar entre administracions andorranes canvis de règim o jubilacions anticipades.

D'altra banda, Goicoechea s'ha trobat amb denegacions de reembossament de serveis per no figurar en la nomenclatura, com és el cas de les ulleres abans dels 5 anys, i queixes per la gran desproporció entre el preu dels productes i la tarifa de la CASS. També ha rebut casos per falta de drets o retard en els abonaments de les prestacions per atur temporal, i queixes pel tracte rebut de diferents metges amb una actitud i manifestacions verbals que consideraven "irrespectuoses, ofensives o fins i tot humiliants". També s'ha trobat amb casos de problemes de coordinació, convocant assegurats a un control l'endemà d'una intervenció quirúrgica o donant una informació inexacta que ha perjudicat l'assegurat.

Dels 66 casos atesos, 56 s'han tancat dins del termini establert de 30 dies, mentre que els altres han requerit més temps amb un màxim de 71 dies. L'informe no ha fet públic quants casos s'han resolt favorablement, tot i que assenyala que alguns d'ells han motivat un canvi d'opinió del Consell d'Administració respecte a la decisió adoptada prèviament.

Goicoechea també exposa diverses línies de millora, que el Consell d'Administració s'ha compromès a estudiar i a posar en marxa. És en aquest apartat de l'informe que el mediador mostra la seva sorpresa pel nombre de persones que han estat intervingudes de la columna vertebral pel mateix facultatiu "amb serioses seqüeles invalidants". Per evitar aquestes situacions, proposa un sistema d'informació més adaptat, que relacioni els problemes de salut amb la informació administrativa i financera per tenir un millor coneixement dels problemes relacionats amb la utilització de serveis i amb la despesa.

El mediador també demana que les informacions que la CASS lliuri als assegurats siguin "entenedores, veraces i completes", ja que "una informació imprecisa i fins i tot errònia ha dut més d'una persona a veure el mediador". També apunta la necessitat d'evitar tensions i enfrontaments en les comunicacions entre la CASS i els prestadors de salut, sobretot amb els prescriptors (metges i odontòlegs).

Segons Goicoechea, la CASS no hauria de permetre denúncies anònimes o en tot cas aplicar prudència davant d'aquestes, per evitar "pràctiques inquisitorials" i problemes com "convocatòries exprés al control mèdic, activitat urgent dels inspectors o mobilització d'altres recursos".

Finalment, el mediador inclou en l'informe tot un seguit de possibles millores de la Llei de la CASS, moltes d'elles després de constatar que la legislació discrimina els autònoms enfront dels assalariats. En aquest sentit, considera que la cotització dels autònoms s'hauria d'adaptar als ingressos, i que la llei els nega alguns drets que sí que tenen els assalariats, com ara prestacions d'incapacitat temporal inferiors o més temps de cotització per tenir dret a una baixa de maternitat.

stats