Cultura 05/12/2018

L'Ossa d'Ordino arriba amb novetats

En aquesta edició s'ha introduït la participació d'infants, un mossèn i, fins i tot, una càmera de fer fotos

Agència Ana
2 min
Un moment de l'assaig general de la representació de l'Óssa d'Ordino celebrat aquest dimecres. / M. P. (ANA)

OrdinoLa sala Buna d'Ordino ha acollit aquest dimecres l'assaig general de la representació de l'Ossa, un espectacle que se celebrarà per segon any després d'haver-se reprès el 2017. Una de les novetats més importants girarà al voltant de la família, ja que en aquesta edició s'ha treballat en la introducció d'infants, un mossèn i, fins i tot, una càmera de fer fotos. D'aquesta manera, el que es pretén és explicar la vida dels dallaires tot incloent elements de l'actualitat per tal de fer l'esdeveniment més atractiu per al públic. L'esdeveniment tindrà lloc el diumenge vinent a les 12 del migdia a Ordino, i explicarà la història del que va estar la cacera de l'última Ossa de la parròquia però que en realitat, és una farsa.

Tal com ha confirmat la directora de l'espectacle, Pilar Capdevila, s'ha mantingut la mateixa essència que en altres edicions i compta amb el mateix fil conductor perquè, de fet, "és la mateixa representació que fa 25 anys". Tot i això, la introducció d'infants ha suposat "un element molt creïble", ja que quan els dallaires anaven a fer feines al camp s'enduien els nens. A més, s'ha comptat amb la participació d'un major nombre de dones i, la figura del mossèn, "es pot atribuir a Cinto Verdaguer", que en la seva estança a Andorra es va inspirar en paisatges d'Ordino per fer alguns dels seus versos.

L'espectacle narra la història d'un grup de dallaires ganduls, que són llogats per l'amo d'un tros, què és un cavaller i que té molts diners. Els dallaires sempre estan de gresca i l'Ossa els hi va fent bromes, tot amagant les seves eines i traient les sabates a una de les dallaires. Al final, l'Ossa acaba sent caçada. La representació recorda a la que se celebra a Encamp, encara que alguns petits detalls "fan que sigui una mica diferent".

Tradicionalment aquesta obra s'havia representat pel 26 de desembre, coincidint amb la festivitat de Sant Esteve. Al recuperar-la el 2017, es va decidir avançar-la al pont de la Puríssima ", ja que hi ha molta afluència turística" i coincideix amb el mercat de Nadal de la parròquia.

La directora ha argumentat que el temps de preparació ha estat sobre els dos mesos i mig i es compta amb la participació de gairebé una trentena de persones.

stats