Cultura 18/09/2021

El valor dels objectes antics

Sant Julià exposa el seu passat a trenta-dos aparadors comercials, en el marc de les Jornades europees del Patrimoni

E.C.
2 min
La ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral, i Remei Carmen Obiols Ribó (Carmen de Cal Terrissaire) davant l'aparador de la botiga Isidre Planes.

Sant Julià de LòriaLa Carmen de Cal Terrissaire mostra amb orgull les antigues peces de ceràmica (algunes d'elles tenen dos-cents anys) que s'exposen a l'aparador del comerç Isidre Planes de Sant Julià de Lòria. Assegura que fins fa quatre dies, les tenia oblidades en un bagul, plenes de pols, i sense donar-los la importància que es mereixien. "Només les que més m'agraden les havia posat sobre una lleixa i la resta estaven guardades, així que em fa molta il·lusió veure-les al carrer, perquè tothom que passi per aquí les vegi i les valori", comenta cofoia davant els micròfons de la premsa. La Carmen és una de les ciutadanes de la parròquia laurediana que ha ajudat a fer realitat les Jornades europees del Patrimoni, que en aquesta edició, fa valdre antics objectes del Principat i els exposa als aparadors dels comerços. A Sant Julià han participat trenta-dues botigues (en total, al país, cent vint), des de farmàcies a sabateries, sent les Jornades europees del patrimoni més participatives de la seva història.

Alguns dels objectes exposats a l'aparador de la botiga Isidre Planes.

La ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, ha remarcat que les jornades són "una de les ocasions més importants que tenim per poder fer accessible aquest patrimoni a la població" i ha afegit que "els objectes que s'han aportat dialoguen amb un sector molt important a Andorra que és el comerç, i que ens fan recordar com era el nostre passat a través de la mirada de la gent d'avui". Per la seva banda, el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral, a més d'agrair la col·laboració del ministeri per recopilar els objectes, ha recordat que la seva parròquia és la més participativa de les jornades pel nombre de botigues que s'han sumat a la iniciativa i ha afirmat que "el projecte és especial per a nosaltres perquè va en sintonia amb la voluntat de la parròquia de convertir-se en un referent en l'artesania i dona força a la candidatura que hem entrat a la Unesco per ser 'ciutat creativa'.

La ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva i el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral davant l'aparador de la botiga Isidre Planes.

La mostra etnològica arreu del país es pot veure des d'aquest dissabte 18 de setembre i fins al cap de setmana següent. Des de l'any 1996 Andorra participa en les Jornades europees del patrimoni, que se celebren des de fa trenta-vuit anys i són un dels esdeveniments anyals més importants arreu d'Europa, i tenen lloc el tercer cap de setmana del mes de setembre. És un esdeveniment que aplega milions de persones que visiten un nombre considerable de monuments i de llocs històrics, siguin públics o privats, els quals estan tancats habitualment i obren les portes al públic per a aquesta ocasió. Aquesta iniciativa conjunta del Consell d'Europa i de la Unió Europea aplega els cinquanta estats part del Conveni cultural europeu, els quals participen activament en les Jornades.

stats