Cultura 29/04/2019

Encamp es vesteix de folklore portuguès

Assistiran agrupacions d'Espanya, Portugal i Andorra

Ara Andorra
3 min
Edició anterior de la Mostra de Folklòre Ibèric. / ESPAI SOCIOCULTURAL D'ENCAMP

EncampLa 7a Mostra de Folklore Ibèric organitzat pel Grup de Folklore 'Casa de Portugal' amb motiu de la celebració del seu 23è aniversari, tindrà lloc el dissabte 4 de maig. El Complex sociocultural d'Encamp serà a partir de les 21.30 hores el punt de trobada de la cultura tradicional popular de la península Ibèrica amb agrupacions d'Espanya, Portugal i el Principat d'Andorra. L'amfitrió ha convidat l'Esbart Valls del Nord en representació del Principat d'Andorra, de Portugal viatjarà el Rancho Folclorico de Paranhos da Beira, poble situat a la falda de la Serra d'Estrella al centre del país. Les danses tradicionals espanyoles arriben des de Valladolid a càrrec del Grup de Coros i Danses Pilarica. En finalitzar la mostra folklòrica tothom és convidat a gaudir d'un ball fi de festa a càrrec del Grup Euphoria. Diferents personalitats andorranes i portugueses, Xavier Espot, Esther París, el diputat Paulo Pisco, Miguel Silvestre, cònsol de Portugal a Barcelona, entre d'altres, han confirmat la seva assistència a l'esdeveniment cultural que compta amb el suport del comú d'Encamp i el principal patrocini de l'empresa Nova Constructora dirigida per l'empresari José Costa. L'entrada és gratuïta.

Grup de Folklore Casa de Portugal

El grup de Folklore 'Casa de Portugal' es va fundar l'1 de maig del 1996. Està format per prop de 60 membres que durant aquests 23 anys van portar la cultura tradicional popular de la regió Nord de Portugal a diferents indrets de la geografia andorrana i a diversos països com: França, Suïssa, Portugal, Mònaco, Luxemburg i Espanya. Des del 2006 promouen la tradició portuguesa de cantar porta a porta les Janeiras i des del 2014 organitzen el Mercat Tradicional o Feirão. Els cants tradicionals van ser recompilats en tres treballs discogràfics i el vestit regional 'à vianense' va servir, l’any 2013, d’imatge del segell de correus commemoratiu de la diversitat andorrana. El mateix any, el Municipi de Viana do Castelo reconeix el grup com a institució de mèrit i el 2014 entra a formar part de l’entitat Àgora Cultural del Principat d’Andorra. L’any passat la Federació de Folklore Portuguès va incloure el grup com associat. Els vestits regionals i les coreografies dels balls reflecteixen el dia a dia del poble de l’Alto Minho.

Esbart Valls del Nord

L'esbart Valls del Nord és una agrupació cultural de dansa creada a principis del 2011 i compartida pels comuns de la Massana i Ordino. Tot i ser un esbart jove, disposa ja d'un bagatge de nombroses actuacions, algunes d'elles fora d'Andorra, com la de Portbou, l'Escala, Castellbisbal i Alins a Catalunya; Lavelanet a l'Arieja i a Budapest, Praga i Rímini participant en festivals internacionals. Compta amb 120 dansaires distribuïts en seccions de petits, infantils A, infantils B, juvenils, cos de dansa i veterans. La dansa tradicional que representen engloba Andorra i el conjunt dels Països Catalans. Disposen d'un ampli repertori, que inclou i combina danses totalment populars, coreografies dels creadors més coneguts i d'altres de creació pròpia, com el projecte Aparences que tracta personatges idiosincràtics andorrans i pirinencs, com els contrabandistes, les trementinaires i les bruixes.

Rancho Folclórico de 'Paranhos da Beira'

Des del 1983 el Rancho Folclórico de Paranhos da Beira s’ha dedicat de cos i ànima en la recerca del patrimoni etnogràfic i la seva divulgació a Portugal i diversos països d’Europa com Espanya, França, Itàlia, Àustria. El maig del 2009 va entrar a fer part de la Federació del Folklore Portuguès com a membre efectiu. Actualment el grup està format per prop de 40 membres entre jovent i adults. Les manifestacions coreogràfiques reflecteixen el treball agrícola i els moments d'esbarjo o la pràctica religiosa, habituals entre la gent de la Serra d’Estrella. Els balls són, essencialment en roda amb moviments cadencials de forma a suggerir el ritme del treball i els cants retraten la vida dels avantpassats a finals del segle XIX i inicis del segle XX. Els vestits regionals revelen la forma de vestir del poble i destaca la figura més típica de la Serra d’Estrella, el Pastor.

Grup de Coros i Danses Pilarica

El Grup de Coros i Danses Pilarica es va fundar l’any 1978 de la mà de Ventura Alonso, llavors mossèn del barri de Pilarica i des del 1994 el grup es constitueix com associació cultural a Valladolid. La tradició castellano-lleonesa els va empènyer a realitzar desfilades i actuacions als barris, residències de la gent gran i pobles de la seva província. A partir del 1985 es proposen fomentar la cultura popular amb altres agrupacions de la geografia espanyola i realitzant intercanvis culturals amb agrupacions de Portugal i França. De les diferents organitzacions cal destacar les 32 edicions del festival que es realitza el mes d’octubre coincidint amb les festes del barri de Pilarica a Valladolid. Actualment el Grup de 'Coros i Danses Pilarica Asociación Folklórica', compta amb la col·laboració de 50 persones, a més a més de l’escola infantil i l’escola de dolçainers i redoblants.

stats