Cultura 26/05/2022

Prop de 30.000 euros per rehabilitar els ponts d'Engordany i de la Tosca

Gili preveu que les obres comencin al setembre

L. G. (ANA)
2 min
La cònsol major d'Escaldes-Engordany, Rosa Gili, amb els experts francesos en rehabilitació i il·luminació de patrimoni cultural, durant la presentació dels projectes al pont de la Tosca.

Escaldes-EngordanyEl comú d'Escaldes-Engordany destina 30.000 euros a rehabilitar els ponts d'Engordany i de la Tosca. Ho ha manifestat aquest dijous durant la presentació dels projectes la cònsol major de la parròquia, Rosa Gili, qui ha manifestat que la voluntat de la corporació per conservar els monuments considerat patrimoni cultural al territori, així com continuar embellint "el fermall" de la zona d'actuació del projecte Caldes, el qual ha avançat que preveuen presentar "pròximament". Respecte a la restauració del pont dels Escalls, Gili ha asseverat que es troba en fase d'estudi i encara no hi ha un cost previst, per la qual cosa no s'ha definit el període de rehabilitació.

En referència a l'inici dels treballs, la mandatària ha manifestat que, si no hi ha cap imprevist, la voluntat és que les reformes comencin el pròxim mes de setembre. Les obres consisteixen en la restauració de les infraestructures i la modificarà la il·luminació per augmentar la visibilitat. La rehabilitació compta amb l'assessorament i la direcció tècnica de dos experts francesos en la matèria, Pierre Cadot i René Stinville, a qui se'ls hi ha demanat que analitzessin els tres ponts de la parròquia per veure com potenciar-los i dur a terme una restauració que mantingui i garanteixi la memòria històrica d'aquests. "En les reformes que s'han fet en èpoques anteriors potser no es tenia la mateixa sensibilitat i s'havien fet actuacions menys respectuoses envers el bé cultural", ha exposat Gili, posant com a exemple que la darrera rehabilitació del pont de la Tosca es va dur a terme amb ciment, un material que no s'adequa al patrimoni.

Entrant més al detall sobre la rehabilitació, Cabot ha exposat que una de les prioritats dels treballs serà dotar a les infraestructures de la seguretat necessària, sigui perquè es mantinguin en el temps com per als visitants. En aquest sentit, ha exemplificat la necessitat de modificar les baranes i els recobriments del pont dels Escalls, que es consideren incomplets i curts per garantir que no s'hi produeixi cap incident. Un altre aspecte destacat per l'expert francès ha estat la necessitat de fer accessibles els ponts a les persones amb diversitat funcional, motiu pel qual es reformarà la calçada i es treballarà en les vies d'accés. Quant a la il·luminació, Stinville ha afirmat que es durà a terme amb leds per garantir la seva integració amb el medi natural i reduir el consum i la contaminació. Així doncs, l'expert guiarà el projecte d'obra per donar visibilitat als monuments i dotar-los de més valor turístic.

stats