Publicitat
Publicitat

BPA centrarà bona part de la propera sessió del Consell General

6 de les 24 preguntes presentades pels grups parlamentaris liberal i mixt fan referència a BPA

La propera sessió del Consell General, prevista per a l'11 de juny, tornarà a centrar-se en bona part en l'afer BPA, tal com es desprèn de la publicació aquest dimecres al Butlletí del Consell de les preguntes que han entrat a tràmit els grups parlamentaris liberal i mixt. En aquest sentit, 6 de les 24 preguntes presentades fan referència a BPA.

El grup parlamentari liberal ha presentat dues preguntes relatives a l'afer BPA. D'una banda, volen saber el contingut exacte de la informació rebuda sobre la imminent publicació de la nota del FinCEN; per quina via va arribar aquesta informació; de qui provenia; i, exactament, en quin moment i qui va rebre aquesta informació; i per altra banda, qüestionen si el Govern sap de manera oficial o oficiosament des de quan s’estava treballant "en les suposades males praxis de BPA" per part dels estaments judicials.

En la mateixa línia va la pregunta formulada pel conseller d'SDP integrat al grup mixt Víctor Naudi, que vol saber per quins motius no es va informar al Consell General del contingut de la nota verbal del consolat dels Estats Units. El també integrant del grup mixt i, en aquest cas, conseller del PS, Pere López, ha entrat tres preguntes referents a BPA. La primera demana al Govern quines actuacions va dur a terme des del 4 de març, quan van tenir coneixement que es publicaria la carta del FinCEN fins al 10 de març, quan es va fer pública. Referent a la nota verbal dels Estats Units, López també vol saber quin va ser el seguiment de les recomanacions i exigències efectuades pels Estat Units i si van existir contactes formals o informals previs o posteriors. Finalment, López també pregunta quan estarà enllestit l'informe de PricewaterhouseCoopers.

La consellera general Sílvia Bonet, d'SDP, ha qüestionat al Govern en referència a l’informe de Càritas, el qual va mostrar que existeix un 10% de persones en situació de pobresa i el fet que el salari mínim interprofessional no arriba a cobrir les despeses a les quals han de fer front les famílies. Alhora també es demana sobre l’informe del Raonador del Ciutadà en què es destaca que l’actuació de la CASS enfront a les demandes que presenten els assegurats "aplica el principi del 'no per sistema' generant un perjudici pels cotitzant obligant-los acudir a la Justícia per defensar els seus drets en les resolucions que consideren injustes".

La tercera pregunta va orientada a que el Govern es posicioni en temes sobre els quals l'informe dels drets humans fet durant l’Examen Periòdic Universal mostra la seva preocupació pel fet de no haver avançat legislativament, com són els 20 anys de residència per adquirir la nacionalitat andorrana, la penalització de l’avortament en els tres supòsits de risc de la vida de la mare, en cas de violació o malformació greu del fetus; i finalment sobre el desenvolupament d’una llei de protecció a la infància. La quarta pregunta va orientada a conèixer el cost que el Govern té previst destinar a la construcció de l’edifici 'The Cloud' a l’avinguda Meritxell i qui es responsabilitzarà del seu finançament. En un altre ordre de coses, Víctor Naudi també vol saber per què fa uns mesos que no es publiquen les dades referents als visitants.

El grup liberal també ha presentat una bateria de preguntes sobre diversos temes. Així, volen saber quines accions ha portat a terme el Govern per informar tot el col·lectiu de la funció pública de l’entrada en vigor de la llei, del funcionament dels complements de jubilació, de l’entitat dipositària responsable del fons voluntari, de l’entitat gestora del fons voluntari i del desplegament de la llei. Pel que fa a les relacions amb Europa, els liberals pregunten quin és l'escenari de negociacions que el Govern considera que beneficia a Andorra.

De la seva banda, la consellera liberal Judith Pallarès, ha entrat una pregunta relativa a l’espai cedit al sindicat d’ensenyament públic SEP pel Ministeri d’Educació a les dependències de l’escola francesa de la Massana. Els liberals també volen saber el tipus de contracte laboral de les persones que treballen a Andorra Telecom, així com els criteris tècnics que fan necessària l'ampliació de l'horari del Servei de Tràmits del Govern.

La partida pressupostària dedicada al Comitè Nacional de Bioètica, així com les contractacions fetes pel SAAS des de principis d'any, són dos temes més objecte de preguntes dels liberals.

Finalment, la consellera Judith Pallarès ha entrat una pregunta per saber si el Govern té previst nomenar un ambaixador als Estats Units; i Jordi Gallardo ha preguntat sobre quin és l'import d'impagaments pendent de cobrament dels exercicis anteriors al 2015; i quines han estat les contractacions de personal de relació especial des del febrer del 2015.

De la seva banda, la consellera del PS integrada al grup mixt, Rosa Gili, també ha preguntat sobre quins passos definits a la llei ha fet el Govern per implementar el pla de pensions de la funció de pública i com preveu gestionar les aportacions efectuades al pla. Gili també vol saber per què el cap de Govern va decidir avançar les eleccions. Finalment, Pere López ha entrat una pregunta per saber quines accions ha fet el Govern per informar a la població sobre el calendari i les implicacions de l'acord d'associació.