El xampany, escollim-lo bé!

Podem trobar xampanys econòmics, però, creieu-me! no val la pena: les autèntiques joies es fan pagar a preu d’or

El xampany és un vi de luxe. També és veritat que podem trobar xampanys econòmics, però, creieu-me!, no val la pena: les autèntiques joies es fan pagar a preu d’or.

Quan un adquireix un bon xampany, paga una acurada elaboració, una presentació escrupolosa, un temps d’envelliment considerable (quatre anys de criança en els grans ‘cuvées’) i, una important despesa promocional i publicitària. A més de tot això, la Champagne és una regió vinícola sotmesa a fortes especulacions en el preu del raïm, amb una forta tensió social entre cellers i viticultors.

És ben diferent adquirir xampanys elaborats a les grans cooperatives o a les petites propietats agrícoles que seleccionar una marca de prestigi. Per diferenciar qualitats esdevingudes per la utilització de diferents premsades en el raïm, o bé, per raïms procedents de crus de segona o tercera qualitat, s’ha d’observar unes lletres diminutes que apareixen escrites a les corresponents etiquetes: MA, CM, RM o NM.

MA significa marca auxiliar i s’elabora amb mosts de qualitats inferiors, obtinguts per les darreres premsades. Moltes cases embotellen marques auxiliars tanmateix per confeccionar etiquetes personalitzades amb el nom o la marca del client.

Els xampanys que porten les lletres CM són elaborats a les grans cooperatives que no sempre ofereixen una qualitat notable, perquè molts viticultors associats venen les seves millors veremes a les grans firmes i porten els sobrants a processar a la cooperativa.

Els vins elaborats a les petites propietats agrícoles, RM, pretenen beneficiar-se del prestigi que tenen algunes activitats artesanals. Però el xampany exigeix una dotació tècnica que requereix grans inversions, sense comptar que els petits elaboradors no poden mantenir llarg temps un vi aturat en criança. És per aquest motiu que molts xampanys elaborats per un recol·lectant que manipula, amb les lletres RM a l’etiqueta, han estat, en realitat, elaborats en una cooperativa.
Els millors xampanys porten les lletres NM. Tan sols les grans firmes històriques com ara Krug, Bollinger, Taittinger, Ruinart, etc., poden permetre’s el luxe de ser propietaris de les vinyes més cotitzades de la regió. Són els grans crus, vinyes estratègicament situades que donen els millors fruits amb què elaborar aquestes joies dels escumosos més cotitzats del món.