Publicitat
Publicitat

Barça-FIFA, nou capítol del cas Masia

El club català acudirà al TAS pel cas Masia, i si s’atorga la cautelar, Arda podria jugar a finals de novembre

El Barça vol que se li reconegui per escrit que té raó en el seu litigi amb la FIFA pel cas Masia. Després de perdre als jutjats una vegada i una altra, el club català ha decidit tornar a la justícia esportiva, en aquest cas al Tribunal d’Arbitratge Esportiu (TAS), perquè se li reconegui que la sanció que li impedeix fitxar que li va imposar la FIFA i va ratificar el mateix TAS va acabar el 31 d’agost. Si el Barça guanyés el cas, Arda Turan podria ser inscrit en el lloc del lesionat Rafinha per jugar la Lliga i la Copa abans del 4 de gener, la data en què s’obre el mercat d’hivern. Es tracta, però, d’una petita escletxa que en el millor dels casos es confirmaria a finals de novembre. El turc, per tant, podria jugar 5 o 6 partits abans del previst (el 21 de novembre hi ha el Madrid-Barça). Perquè això passi -i al club són poc optimistes- el TAS hauria d’atorgar la cautelar mentre dura el procés, que podria trigar entre 6 i 8 mesos fins a tenir una resolució definitiva.

L’obtenció de la cautelar no només suposaria la inscripció del migcampista turc, sinó que també, de manera immediata, el club blaugrana podria inscriure 37 jugadors del planter que a hores d’ara no poden jugar, ja que la FIFA va fer una interpretació restrictiva de la sanció i la va ampliar al futbol base: la normativa espanyola permet inscriure futbolistes durant tot l’any a les categories inferiors, però la FIFA va considerar que tampoc en aquests casos es podien inscriure i que el Barça s’havia d’esperar fins al 4 de gener, quan s’obre el mercat per als equips professionals.

Seguir tots els passos

Abans d’acudir al TAS, el Barça presentarà un recurs al comitè d’apel·lació de la mateixa FIFA, un moviment que ja han anunciat els serveis jurídics i que el club executarà en les pròximes 48 hores. Un cop es presenti el recurs, s’espera una resolució en un màxim de 8 o 10 dies, i si la resposta de la FIFA torna a ser negativa els blaugranes aniran al TAS, a presentar-hi un escrit en el qual ja s’està treballant a hores d’ara.

Què es demanarà al TAS? Tres coses, bàsicament. En primer lloc, que quedi clar si la sanció s’ha acabat el 31 d’agost, com defensa el Barça, i, per tant, si es permet inscriure els jugadors regularitzables del futbol base. En segon lloc, volen que el tribunal de Lausana es pronunciï sobre la decisió que va comunicar la FIFA al Barça aquest agost, i que no permet a alguns joves jugadors ni tan sols entrenar-se ni viure a la Masia, i que ha obligat, per exemple, a fer fora de la Ciutat Esportiva futbolistes com el camerunès de 16 anys Patrice Sousia. El tercer i últim punt que es vol resoldre és si es pot inscriure Arda Turan.

Aquest tercer aspecte té una gran importància, perquè pot afectar una normativa de la Federació Espanyola que a dia d’avui, segons els escrits que la FIFA ha remès al Barça, “pot entrar en col·lisió” amb els reglaments de la federació internacional. Si el TAS s’alinea amb les tesis de la FIFA, la reglamentació de la Federació Espanyola -que permet substituir un jugador lesionat de llarga duració (més de 5 mesos de baixa) per un altre- no seria vàlida.

Sense resposta clara

Dilluns el Barça va rebre la segona resposta de la comissió de disciplina de la FIFA, l’interlocutor del club català en aquest procés, que va arrencar l’abril del 2014, quan es va fer públic l’expedient al Barça pel cas Masia. Després d’un mes preguntant al màxim organisme del futbol internacional si la sanció està complerta o no, les respostes que es reben als despatxos del Camp Nou són evasives. Mai es contesta de manera directa a la qüestió que plantegen els serveis jurídics blaugranes i en l’última comunicació el secretari de la comissió de disciplina fins i tot va manifestar el seu dret a no donar més respostes a les peticions catalanes.

Malgrat que al club català han rebut el suport del president del Consell Superior d’Esports, Miguel Cardenal, i de la Federació Espanyola, el Barça tem que la FIFA busqui amb la seva actuació que els blaugranes facin un pas en fals i inscriguin Arda Turan, cosa que els permetria tornar a sancionar-los. Per això, abans de fer res, es vol acudir al TAS per tenir una resolució ferma.

El Barça portarà el cas a Lausana enmig d’un clima estrany a la seu de la FIFA, colpejada pels escàndols de corrupció, amb les eleccions per al mes de febrer en marxa, l’adéu del secretari general, Jérome Valcke, afectat per un escàndol en la venda d’entrades, i el suposat afebliment del president, el suís Joseph Blatter, a qui el Barça no subestima tot i l’escenari de suposada debilitat que viu. En un futur el club no descarta reclamar danys i perjudicis a la FIFA, si finalment guanya la partida al TAS. Això sí, als despatxos del Camp Nou són plenament conscients que seria una decisió que s’hauria de prendre en funció de qui mani després de les eleccions del febrer, i de com estengui la mà al Barça.