Publicitat
Publicitat

Bartomeu resisteix en un debat sense un clar guanyador

El cas Neymar i el patrocini de Qatar, els dos grans temes de discussió

La millor defensa, un bon atac. I més al Camp Nou, escenari d’una aposta futbolística innegociable que obliga a anar cap endavant sempre. Això és el que devia pensar Josep Maria Bartomeu un cop va trepitjar el plató del Camp Nou en l’únic debat de la campanya electoral, organitzat per TV3 i Catalunya Ràdio. L’expresident-tot i que era el més rígid quan va aparèixer al plató-, tot just sentir el xiulet inicial va atacar Joan Laporta allà on ha flaquejat més fins ara, la robustesa del seu programa. Bartomeu va brandar els diferents programes dels candidats, va lloar els de Toni Freixa i Agustí Benedito i va mostrar finalment el tríptic de campanya de Laporta amb un “han treballat poc”, “molt senzill”.

Conscient que té dificultats per comunicar, que la boca a vegades el traeix quan és davant d’un micròfon, Bartomeu va sortir atacant, acusant el seu gran rival d’improvisació. Laporta, sempre amb el somriure i segur de la seva capacitat discursiva, va tardar uns minuts a contraatacar, i quan ho va fer va provocar el primer i únic gran cos a cos de la nit, en un intent de polaritzar el debat i reforçar la idea de vot útil que ha defensat durant els últims dies. “Està processat per corrupció, estafa i delicte fiscal”, li va dir Laporta a l’últim president, que ho va rebatre enèrgicament: “Sembla mentida que siguis advocat”. El rostre se li va endurir, els braços van perdre la rigidesa inicial. “Atenció amb el que dius. Estic imputat per defensar el Barça”, va avisar Bartomeu, alliberat després d’explotar.

Freixa, hàbil i sense pressió -“Som els únics que no tenim res a perdre”, repetien al seu equip abans de començar el debat-, va intentar situar-se enmig, alternant crítiques amb elogis. La primera pedra, contra Laporta per “l’alt endeutament”, i després bateria contra l’excompany de junta, a qui va acusar de “falta de lideratge”, perquè “tothom s’atreveix amb el Barça”. El candidat, fidel al seu lema de campanya, va sentir-se còmode quan va haver d’exposar la seva proposta esportiva, i la seva presència va perdre pes a mesura que avançava la nit.

Benedito, menys bel·ligerant del que estava previst pel seu tarannà al principi del debat, va interpel·lar directament l’últim president en més d’una ocasió -Ariedo Braida va ser una obsessió- i va deixar així la pilota en possessió d’un Bartomeu que ho va aprofitar per deixar passar els minuts i controlar l’avantatge que li donen les enquestes. Això sí, a mesura que el debat avançava Benedito va anar endurint moltíssim el to, sobretot quan va sorgir el patrocini de Qatar Airways, i va mostrar la seva cara més vehement. “Allà maten gent, fins i tot els nens maten persones”, va dir el candidat, que va vincular l’estat qatarià amb el terrorisme. “No sé si tens interesos allà”, va llançar desafiant.

La candidatura de Bartomeu ho va aprofitar per presentar una carta curosament guardada aquests dies, especialment amagada per minimitzar els atacs pel flanc de Qatar, en què la resta de candidats són crítics. “Tenim una empresa asiàtica de tecnologia de primer nivell”, va anunciar, marcant distàncies respecte Qatar. Laporta, que va acusar Bartomeu de seguir el model “de Florentino”, va tirar de sentiment per contrarestar l’as sorpresa del seu rival: “Tenim una oferta de 35 milions que permetrà recuperar l’Unicef a la samarreta”.

La cita més esperada de la campanya va acabar sense un clar guanyador, i Bartomeu va resistir l’únic cos a cos que ha permès als seus oponents. I això que havia aparegut al plató amb el rictus seriós i va haver de ser un home de bàsquet, el company de TV3 Víctor Lavagnini, qui li va arrencar el primer somriure, just abans de demanar-li al moderador Bernat Soler que li arreglés una corbata mal col·locada. “M’has de donar més temps perquè són tres contra un”, li va demanar Bartomeu a Soler, sintetitzant el que va ser l’únic debat de la campanya, una cita que no canviarà gaire el curs de les eleccions del dia 18.

Històries de superació esportiva