Si fa falta, tenim Messi com a lateral

Mitja hora cada dia. És el temps que haurien de dedicar els laterals del Barça a centrar pilotes a l’àrea. Sembla que aquesta setmana ho han fet. Els rivals, com va fer ahir Joaquín Caparrós novament, regalen les bandes al conjunt de Luis Enrique, i l’aboquen a atacar per la línia de fons, allunyat dels passadissos interiors per on circulen Messi, Neymar, Xavi i companyia. El Granada va reforçar la medul·lar, allí on es dissenyen les parets impossibles dels blaugranes, amb quatre migcentres. Quatre jugadors de contenció en línia per ajudar els centrals. Això va donar via lliure a Alves i Adriano, llançats a camp contrari, i els dos ho van aprofitar amb escreix. Van triar gairebé sempre l’opció correcta, van ser atrevits i incisius i, sobretot, van estar precisos en la centrada (una de les grans assignatures pendents del Barça). Protegits per Busquets, parapetat entre els dos centrals per buscar superioritat en la sortida de la pilota, els dos brasilers van tenir llum verda per convertir-se en dos extrems, ja que no trobaven oposició fins que es plantaven pràcticament al límit de l’àrea rival.

A diferència dels seus predecessors, sobretot Pep Guardiola, que buidava l’àrea per arribar per sorpresa, Luis Enrique vol que el seu equip tingui presència a les immediacions de la porteria contrària, i molts cops a l’interior de l’àrea hi ha tres o quatre jugadors per caçar la centrada o aprofitar la segona jugada. Amb aquest plantejament, és vital que els laterals estiguin precisos a l’hora de buscar la centrada. Són claus per atacar les poblades defenses rivals, que acumulen futbolistes al mig i buiden la banda, on el Barça és menys contundent. Ahir Alves i Adriano van fer de brasilers, i van aprofitar el regal rival. El millor exemple, el quart gol: la diagonal a l’espai d’Alves, rememorant una jugada vista tantes i tantes vegades al Camp Nou, i cedint de primeres el gol a Messi.

En molts partits, el Barça acabarà bombardejant la porteria rival, on s’encastaran fins a vuit o nou jugadors rivals, penjats al travesser. Obrir bé el camp i que els laterals siguin extrems és bàsic perquè el joc posicional no acabi sent previsible.

Ara bé, si els laterals no tenen el dia, Luis Enrique va descobrir ahir una nova opció. Messi, en el gol de Rakitic, va agafar la pilota a la línia de calç, l’hàbitat d’Alves, i va anar-se’n de dos jugadors per fora per posar la pilota al lloc exacte, on va entrar furiós Rakitic.