BARÇA

Una sentència històrica

La resolució judicial sobre l’acció de responsabilitat es fa pública avui

Aquest dimarts a les 12 hores se sabrà, finalment, la resolució del judici per l’acció de responsabilitat contra Joan Laporta i 16 exdirectius més, als quals s’imputen unes pèrdues per valor de 47,6 milions. Els procuradors han estat citats just l’últim dia dels 20 laborals des que es va acabar la vista oral, el termini que es va fixar el jutge José Manuel Martínez Borrego per fer pública la sentència.

El dia 15 de setembre es va iniciar el judici. El Barça reclama que els anteriors directius van ser responsables de les pèrdues de 47,6 milions durant el mandat de Joan Laporta entre el 2003 i el 2010, i que van derivar sobretot del fet de tancar l’exercici 2009-10 amb pèrdues de gairebé 80 milions. Precisament, aquesta és la clau del judici: Martínez Borrego ha de determinar si l’acció de responsabilitat objectiva pura contra l’anterior directiva és procedent. No es jutja si va haver-hi negligència, culpa o si es va actuar dolosament per part de Laporta. Només es jutjaran fets objectius, saber si va haver-hi pèrdues, un fet sense precedents a Espanya.

Abans de donar el relleu a Sandro Rosell, Laporta va presentar uns números positius de l’últim any del seu mandat, concretament 11 milions de benefici, però la junta entrant, seguint l’informe d’auditoria de Deloitte, va reformular els comptes i va presentar uns números negatius de gairebé 80 milions. Amb aquest escenari, l’assemblea de compromissaris del 2010 va aprovar per 29 vots de diferència que el Barça iniciés una acció de responsabilitat contra els anteriors directius per reclamar aquests diners, 25 milions dels quals es reclamen a l’asseguradora Zurich, que, just al final de l’era Laporta, va signar una ampliació de la pòlissa amb el Barça.

A Laporta se li imputen les pèrdues derivades de la temporada 2002-03 i la 2009-10. En la primera, es tracta de 63 milions de pèrdues. Entre el 22 de juny i el 30 de juny del 2003, la directiva de Laporta va fer una depreciació de la plantilla que havia deixat l’anterior president Joan Gaspart. La nova directiva es pensava que aquelles pèrdues quedarien registrades al mandat de Gaspart, però una demanda del soci Joan March va acabar amb una resolució judicial que equiparava aquells 8 dies del 2003 com un any de mandat i, per tant, obligava a convocar eleccions el 2006 i no el 2007. Paral·lelament, una altra demanda del soci Vicenç Pla va obligar Laporta i set directius més a avalar 23,2 milions, ja que no ho havien fet el 2006. Fa tot just una setmana va fer-se públic que aquests directius tenen 60 dies per dipositar l’aval de 23,2 milions. Si finalment la resolució de Martínez Borrego dóna la raó a Laporta i els absol de les pèrdues de 47,6 milions, els anteriors directius tampoc haurien de dipositar l’aval, ja que el còmput global del mandat seria positiu. En canvi, si el Barça recorre la sentència o la guanya, l’aval s’haurà de dipositar.

Buscant culpables

Amb aquest cas, tot i que ho nega públicament, el Barça busca culpables simbòlics. De fet, durant els mesos previs al judici, Josep Maria Bartomeu va voler arribar a un acord amb els demandats però no va ser possible. No hi va haver unanimitat en cap dels dos bàndols. Per una banda, alguns dels exdirectius van descartar-ho per arribar fins al final i restablir el seu honor i, a més, tampoc hi havia consens dins de l’actual directiva.

Fonts blaugranes van explicar a l’inici del judici que si finalment els exdirectius han de pagar, no se’ls reclamaran els diners i es tractarà d’una sentència de caràcter simbòlic. És a dir: es busca demostrar que Laporta va perdre diners. Això sí, es crearà un precedent que condicionarà les actuacions de les següents juntes. D’altra banda, el que té clar el Barça és que vol percebre els 25 milions de Zurich (que ja ha pagat una mica més d’un milió d’euros als 14 advocats de la defensa, prop de 75.000 euros per cadascun).

La decisió de Martínez Borrego no només afectarà la vida de disset famílies, sinó que, pel caràcter únic i sense precedents del judici, marcarà el futur de l’entitat i de totes les directives que entrin a formar part del Barça d’ara endavant.