Publicitat
Publicitat

El sobiranisme arrasa al cor de Catalunya

La CUP guanya a Berga empatant amb CiU, i la federació torna a ser la primera a Igualada, Manresa i Vic

Les ciutats importants de les comarques centrals de Catalunya sempre han sigut tradicionalment més sobiranistes que la resta del país, però arran de l’esclat de l’independentisme el 2012 aquest tret s’ha accentuat. CiU, ERC i la CUP copen les primeres posicions de la gran majoria de ciutats del cor del país, mentre que les forces unionistes perden molta de la poca força que tenien.

Berga és el clar exemple d’aquesta tendència, ja que destaca la victòria de la CUP amb vots per sobre de CiU (només 58 vots de diferència), que ostenta l’alcaldia, encara que empaten a 6 regidors. I ERC, que no tenia representació, torna a l’Ajuntament, gràcies als regidors del PSC que van deixar el partit i ara es presentaven amb les sigles dels republicans. El nou PSC va haver de buscar la candidata a la població veïna d’Avià, i ha aconseguit mantenir un dels 4 representants.

A Vic aquestes tres forces polítiques també s’han endut la majoria de vots i de regidors, 18 dels 21 del consistori. CiU ha tornat a guanyar, tot i la retirada del carismàtic Josep Maria Vila d’Abadal, i Anna Erra guanya un regidor més dels que tenia. ERC passa de 2 a 5 i la CUP de 2 a 4. En canvi, Plataforma per Catalunya desapareix de l’Ajuntament, tot i que no Josep Anglada, que manté el seu regidor amb el seu nou invent: Plataforma Vigatana.

Una situació similar passa a Manresa, on aquestes tres forces també copen els tres primers llocs. En el cas de la capital del Bages, la força més votada també és CiU amb Valentí Junyent, que repeteix victòria, però amb dos regidors menys que el 2011. El guanyador moral a Manresa, però, és Pere Culell, el líder d’ERC, que ha passat de 3 a 7 regidors i passa a ser segona força. La tercera és la CUP, que guanya un regidor i passa a tenir-ne 3. El PP i PxC desapareixen del mapa municipal, i hi entren Ciutadans amb 2 regidors, i Democràcia Municipal -la platorma de Podem a Manresa- amb 1 regidor.

Majoria absoluta d’ERC a Solsona

A Solsona es repeteix l’esquema de les tres forces sobiranistes al capdavant, però en aquest cas és ERC la més votada, igual que ho va ser el 2011. El republicà David Rodríguez ha revalidat la majoria absoluta amb 7 regidors, i CiU, encara que ha perdut dos regidors, continua com a segona força al consistori. Aquests dos regidors que perd la federació a la capital del Solsonès els guanya la CUP, que entra a l’Ajuntament per primer cop. El PSC ha aconseguit mantenir l’únic regidor que tenia des de fa quatre anys.

L’única ciutat important de la Catalunya Central on CiU, ERC i la CUP no són les tres forces més votades és Igualada, però per molt poc. A la capital de l’Anoia ha tornat a guanyar CiU gràcies al lideratge del jove Marc Castells, que amplia la seva majoria amb un regidor més i obté la majoria absoluta amb 11. La segona força, a molta distància dels convergents, és ERC -que ha format govern amb CiU l’última legislatura-, que guanya un representant més, i passa a tenir-ne 3. A Igualada, però, la tercera força és el PSC, que, tot i que perd gas, passa de 5 a 3 regidors. Per darrere d’ells, la CUP entra per primer cop a Igualada amb dos representants, i és la quarta força. Per darrere, amb un únic regidor, queda Decidim Igualada, la plataforma d’ICV, que manté el que tenia, i el PP, que en perd un dels dos.

A Gironella CiU (8) i ERC (3) es reparteixen els 11 regidors del consistori, mentre que a Cardona els republicans han tornat a guanyar però amb més força (de 6 a 7), tot i la reducció de regidors al consistori, que ha passat de 13 a 11. A Moià l’ERC de Dionís Guiteras ha arrasat amb 10 regidors, 4 més dels que tenia.

Les claus

1. CiU, ERC i la CUP obtenen la majoria de vots a la gran majoria d’ajuntaments del cor de Catalunya, i es reforça el caràcter sobiranista d’aquesta zona del país. El seu ascens destaca amb la desinflada del PSC, que ha perdut molta força, i del PP, que quasi ha desaparegut d’aquests ajuntaments.

2. Dues majories absolutes. Igualada tindrà un alcalde més fort que abans: Marc Castells, de CiU, que passa de 10 a 11 regidors. I a Solsona David Rodríguez continua sent la força més votada amb la majoria de regidors, seguit de CiU i de la CUP.

3. L’esgarrapada de la CUP a Berga, una capital de comarca, és més que notable. Ha doblat els regidors i empata a 6 amb CiU, que ha perdut tres regidors arran de l’adéu de l’alcalde convergent dels últims anys, Juli Gendrau.