Publicitat
Publicitat

D’esquivar la fallida al somni olímpic

Una petita empresa catalana, responsable de la fabricació de les 14.680 torxes

Els Jocs Olímpics de Rio de Janeiro encara no han començat, però ja hi ha algunes històries d’èxit. Una de les més inversemblants l’ha protagonitzat el català Jordi Granados amb Awa-Premis, una petita empresa que ha fabricat totes les torxes olímpiques. “L’any 2012 vam començar a notar la crisi i vam viure una situació molt delicada. El diner no circulava, els clients tenien problemes per pagar i els bancs no donaven crèdits als autònoms. Va ser en aquest context de crisi i a punt de tancar quan em vaig plantejar la màxima fita a la qual podia aspirar una empresa com la meva, els Jocs Olímpics. Va ser aleshores quan vaig inscriure-la en el concurs internacional de disseny de la torxa”, recorda Granados.

L’empresa catalana es va retirar del concurs de disseny, però va aconseguir fer-se càrrec de fabricar-les. “Els requeriments no són senzills i ocupen més de 200 pàgines: has de facturar més de 10 milions d’euros a l’any, tenir laboratori propi, comptar amb vigilància privada i superar un examen de pràctiques ètiques. Els requeriments són molt estrictes i vam necessitar associar-nos amb altres empreses, com Recam Làser i Kromschroeder. Tothom ens deia que era impossible que una empresa catalana guanyés un concurs internacional d’una magnitud així. Em van arribar a regalar un llibre que es deia Brasil no es para principiantes. En un moment crític del projecte també vam introduir Taurus”, assegura l’emprenedor.

“Al final vam tenir èxit i ens van adjudicar el concurs, que són 14.680 torxes, un negoci de gairebé sis milions d’euros. La història em fa feliç econòmicament, però sobretot per la manera com ho hem aconseguit. Aquesta experiència ha sigut un somni fet realitat. No vull donar lliçons de res, però espero que el nostre exemple ajudi altra gent a tirar endavant el seu projecte. Hi ha més de 150 persones que portem dos anys treballant molt”, explica Granados, que ara rep trucades d’arreu del món. “Hem ajudat a situar Catalunya en els mercats internacionals, com un país de referència per fabricar aparells complexos i de precisió. El nostre objectiu és introduir el disseny i la innovació en un món que està molt estancat. Hem patentat un nou sistema de combustió i, a més, estem barrejant realitat virtual i medalles”, conclou.