Publicitat
Publicitat

VALLPARADÍS

Gent normal que fa coses extraordinàries

Després d’aconseguir ascendir quatre vegades a la Lliga Endesa i sempre quedar-se amb les ganes d’assaborir el premi, Albert Sàbat va pensar que l’oportunitat de competir amb els millors no li arribaria mai. Lluny de desanimar-se, el jugador de Llagostera va continuar treballant, dedicant més hores a millorar que a lamentar-se. El destí és capriciós i la recompensa li va arribar dissabte, quan va liderar la victòria del Fiatc Joventut contra l’Iberostar Tenerife, l’equip que, precisament, l’havia descartat per jugar a la màxima competició espanyola.

El seu exemple resumeix a la perfecció les virtuts d’una nova classe d’esportistes que superen qualsevol adversitat per arribar a l’èxit. Un altre cas semblant és el d’Anna Cruz, la badalonina que ha trasbalsat la WNBA de bàsquet femení. Tot i que les seves actuacions a les finals estan donant ara la volta al món, la base no va tenir una trajectòria fàcil i es va veure obligada a reinventar-se, buscant-se les garrofes a Burgos, Olesa de Montserrat o Rivas-Vaciamadrid. La clau de la seva metamorfosi es pot trobar en una de les frases que aquests dies li ha fet d’inspiració: “Ara, princesa, ha arribat el moment de treure’s la corona i posar-se l’armadura, la vida t’està posant a prova... Demostra de què estàs feta”.

Aquests casos d’èxit posen en qüestió la feina de molts sistemes de detecció de promeses que s’han passat una pila d’anys fent informes sobre el talent de futures estrelles del món de l’esport sense tenir en compte la seva mentalitat. Moltes d’aquestes projeccions no han funcionat i altres s’han evidenciat com a absolutament incompletes. Pau Ribas, el jugador de moda del Barça Lassa, va ser invisible per als combinats inferiors de la selecció espanyola fins que va tenir 18 anys.

Ha arribat el moment, doncs, de modernitzar els criteris de tria de col·legis, clubs i franquícies. Les habilitats tècniques, tàctiques i físiques presenten un dibuix incomplet de la possible progressió dels esportistes del futur. Roberto Íñiguez, entrenador basc del Nadezhda Orenburg, dóna una pista per als pares ansiosos de saber si la seva descendència els farà famosos: “No us fixeu tant en els èxits esportius dels vostres fills, sinó en el seu esforç, la seva actitud i la seva capacitat per gestionar l’adversitat”. El consell és doble, ja que serveix per a l’esport, però, a més, és perfectament extensible als altres àmbits de la vida. No trobeu?