PAREU MÀQUINES

El dinar de Nadal dels editorials sobre la sentència

Els diferents diaris evidencien que els marcs mentals ja són incompatibles

"El president Torra va tornar a equivocar-se ahir quan va titllar la sentència de revenja" ( La Vanguardia). "[El Suprem] ha convertit [la sentència] en un escarni, una humiliació i una revenja contra l’independentisme" (ARA). "La sentència dictada resulta de l'aplicació de les lleis en un estat de dret, no d'un judici parcial ni d'una venjança" ( El País) "La resolució [...] és una revenja d'estat". ( El Punt Avui). "El Tribunal Suprem ha actuat amb independència i professionalitat. Espanya és un estat de dret" ( La Vanguardia). "Amb la farsa del macrojudici [...] es consuma la causa general contra l'independentisme" ( El Punt Avui).

"La sentència no marca un final, com voldria el deep state espanyol" (ARA). "Amb aquesta decisió, s'acaba una etapa de conflicte polític a Catalunya" ( El Periódico). "El recorregut del Procés, tal com l'hem conegut en els últims set anys, ha arribat al seu final" ( La Vanguardia). "Per la via del diàleg, és impossible l'entesa amb un Estat que ho fia tot a la repressió" ( El Punt Avui). "Hi havia motius sobrats perquè la justícia intervingués" ( La Vanguardia). "A més de la càrrega d'injustícia que comporta, és un atemptat a la convivència" (ARA). "No és resultat de cap judicialització de la política la intervenció del Tribunal Suprem en aquesta causa" ( El País) "L'etapa [ha estat] marcada per la judicialització d'un problema que és en essència polític" ( El Periódico).

"Alguns líders polítics hauran de desterrar el vocable colpista del seu discurs" ( El Periódico). "El Suprem s'aparta dels fets per capbussar-se en les intencions dels colpistes i assumeix la tesi de la seva defensa" ( El Mundo). "El Tribunal Suprem ha fet justícia" ( El País).

El fracàs de la sentència és, també, la seva inutilitat des del punt de vista polític. Res no canvia i, tanmateix, tot ha canviat: la fractura és ja secció.