Publicitat
Publicitat

IAQUÍ

Adéu als temps dels dobles llenguatges

PODER DIR una cosa en un lloc i una de diferent en un altre donava un marge alt de maniobra. Hi ha hagut autèntics experts en l’ús del doble llenguatge, a vegades triple. Versions acomodades al que l’altre vol sentir, que vas modificant. Aquests temps s’estan acabant, en directe, i provoquen daltabaixos. Hi ha molts motius perquè això passi. Tots deixem més rastre, tot es retransmet. La tecnologia fa que quedin correus amb cua de missatges anteriors, que ens reenviem textos rebuts per WhatsApp. Hi ha més proves de tot.

En la política, recordo quan era una feinada localitzar una declaració que en contradís una altra. Ara els informatius estan penjats, YouTube fa circular vídeos de fragments, Google t’ajuda a buscar enrere.

Per sobreviure als nous temps, és l’hora de donar versions que siguin coherents. Potser ho expliques d’una manera més directa en un lloc, i de manera més elaborada en un altre format, però la contradicció es paga cara. Et delata. No hi ha marge. No n’hi ha prou convencent en la intimitat, el crèdit te’l renova també la gent i no només els despatxos, i el fet que alguns poders et mimin massa a vegades et fa més sospitós. És lògic que molta gent estigui descol·locada. Són temps que evolucionaran, segurament baixaran algunes febrades, però no hi haurà marxa enrere. Hi ha gent que sabia fingir que tenia molt poder però els processos de transparència van ajudant a comptar el pes real de cadascú. Tots estan vigilats, tant els que estaven acostumats a ser intocables, perquè tenien molt poder, com els que podien dir el que volien, perquè encara no havien accedit al poder. Toca alguna cosa més que voler semblar coherent. Ser-ho.