OBSERVATORI

“Resistiré...” fins a les eleccions basques

Corria el mes de juliol del 2009. L’advocat i exdiputat del Partit Popular Jorge Trías Sagnier intenta ser un pont entre el jutge instructor del cas Gürtel -Antonio Pedreira-, Luis Bárcenas i el PP. Rajoy el cita per rebre informació al seu despatx de la planta sisena del carrer Génova de Madrid. Estan cara a cara. El lletrat li suggereix al president del PP que ha d’intervenir, perquè la corrupció se li està enduent el partit.

-Jorge, ¿veus aquella pila de diaris? Si jo fes cas de tot el que s’hi diu... S’ha d’aguantar. Quan vénen mal dades has d’aguantar com un jonc. Es vincla però no es trenca, segueix dret... Tu continua informant sobre Pedreira i el que busca...

Rajoy li transmetia, doncs, el secret del seu èxit. Havia convertit en manual de política espanyola la cançó Resistiré, que interpretava el Dúo Dinámico, amb lletra del periodista Carlos Toro i música de Manolo de la Calva, del 1988. En una de les seves estrofes deia: “Me volveré de hierro para endurecer la piel. / Y aunque los vientos de la vida soplen fuerte / soy como el junco que se dobla / pero siempre sigue en pie. / Resistiré, para seguir viviendo, / soportaré los golpes y jamás me rendiré ”.

Aquest és el Rajoy que s’ha reservat la tarda de dimarts -abjurant del que va criticar de Pedro Sánchez- per demanar la confiança del Congrés de Diputats. És el mateix que va declinar dues vegades l’oferta del rei Felip VI perquè, segons deia, “a una investidura s’hi va per ser investit” i ell no tenia els suports per fer-ho. I el mateix que va acusar Sánchez de “corrupció” per servir-se de les institucions en el seu intent de ser investit sense suports garantits abans.

La bomba del dia de Nadal

La campanya de la Moncloa, després de confirmar que l’acord entre Rajoy i Albert Rivera seria un fet, va començar amb la bomba del 25 de desembre: fer saber que Sánchez era responsable d’obligar 36 milions d’espanyols a votar el dia de Nadal per haver mantingut el no a Rajoy. És a dir: investidura o eleccions. Els mitjans de comunicació van comprar el missatge. Els assessors del PP també van apuntar que Rajoy era president en funcions i que, a diferència de Sánchez, no podria tornar-se a presentar si no se’n sortia a la primera. Per què? Seria com perdre una qüestió de confiança.

Però aquesta manera grandiloqüent de presentar la situació s’ha quedat enrere. Rubén Moreno, portaveu adjunt del PP al Congrés, membre de l’equip negociador del PP amb Ciutadans, ho va admetre divendres a preguntes de l’ARA. “Això que Rajoy no es presentarà a una nova sessió si perd la setmana que ve és una tonteria. El PSOE continua tenint la clau. Rajoy, si fracassa, ho tornarà a intentar, els mecanismes legals ho permeten”.

El jonc amb el qual s’identifica Rajoy, doncs, es vinclarà però seguirà dret.