TRANSPORT AERI
Misc 11/05/2013

IAG multiplica per cinc les pèrdues pel llast d'Iberia

El grup perd 630 milions el primer trimestre i s'apunta un càrrec excepcional de 311 milions

i
Ignasi Pujol
2 min
Avió d'Iberia a l'aeroport de Madrid-Barajas.

Barcelona.Iberia no remunta el vol i segueix sent el principal llast per a International Airlines Group (IAG), el grup resultant de la fusió amb British Airways. El hòlding va reportar ahir a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) unes pèrdues de 630 milions d'euros durant el primer trimestre de l'any.

Aquesta xifra suposa un 388% més que els números vermells del mateix període de l'any anterior (129 milions). És a dir, IAG va multiplicar per cinc les seves pèrdues, a causa principalment de la reestructuració en marxa de l'exmonopoli aeri espanyol. En el comunicat de resultats, IAG reconeix un càrrec excepcional de 311 milions d'euros en el trimestre, "principalment relacionat amb la reestructuració d'Iberia", on hi ha un expedient de regulació d'ocupació (ERO) que afecta 3.147 treballadors. IAG explica que, un cop acceptada la proposta del mediador Gregorio Tudela, que va posar fi al conflicte entre els sindicats i la direcció d'Iberia, es van reconèixer unes dotacions addicionals per costos de reestructuració de personal de 265 milions d'euros, al qual cal sumar les despeses associades a la devolució de flota arrendada i la retirada d'aeronaus pròpies (47 milions més). Aquestes dotacions se sumen a les de 270 milions apuntades en l'exercici 2012.

"Tot i que ja hem fet el primer pas cap a la reestructuració d'Iberia, queda més feina per fer", va dir el conseller delegat de IAG, Willie Walsh. L'executiu va negar estar en converses amb Qatar per vendre el 12% de la participació de Bankia a IAG -on és el primer accionista-, com va publicar dimecres el Financial Times . La facturació del grup va créixer un 0,5%, fins als 3.939 milions d'euros.

Ahir mateix Iberia va anunciar una reestructuració de la seva cúpula directiva, passant d'11 a 9 els membres. D'aquests nou directius, cinc són promocions internes i noves incorporacions. La companyia també ha nomenat Fernando Candela, fins ara director financer d'Air Nostrum, nou conseller delegat d'Iberia Express.

stats