Tocarà parlar de futbol

Va avançant el calendari en aquests dies insulsos entre la festa del triplet i el nostre particular 18 de juliol. Som als dies previs al gran esclat que es produirà a finals de setmana amb les presentacions del favorit i del màxim aspirant a guanyar les eleccions. Mentre avançàvem pel nostre dia a dia borratxos de l’eufòria derivada del Copa-Lliga-Champions, es feia difícil imaginar una batalla electoral amb la política esportiva com a eix central. Una junta de continuïtat que es presenti amb la fotografia dels tres trofeus hauria d’estar blindada dels atacs en l’àrea esportiva. Passa, però, que després de la ressaca i de reposar les existències d’ibuprofèn, cada cop es veu més clar que la pilota tindrà un protagonisme destacat.

La continuïtat ho tindrà molt difícil per convèncer els socis si arriba al dia de les eleccions amb els mateixos instruments i amb el mateix projecte amb què ha acabat la temporada. Aquesta ha de ser la legislatura dels anys de maduresa de Messi i arriben senyals molt preocupants del futbol base. El Barça tindrà molt compromesa la competitivitat si no és capaç de reactivar la fàbrica de futbolistes. La base dels dos triplets es compon bàsicament de futbolistes fets a casa, que no han costat diners, més talent incontestable a canvi d’una inversió milionària (Neymar, Luis Suárez, Alves...). Buscar aquests valors al mercat de fitxatges, tots, posaria el club en una situació insostenible econòmicament.

Per tant, a més del que ja intuíem, a més de la batalla en el terreny institucional, patrimonial i social, també hi haurà xoc de projectes esportius. Laporta es presentarà ben acompanyat amb figures del passat recent però Bartomeu no pot aparèixer amb Braida. Ja ha transcendit el fitxatge de l’exjugador dels anys 80 Robert per a la secretaria tècnica, però al valencià se’l coneix poc i, en qualsevol cas, puntua escassament en els actius electorals. Si no hi ha una aparença de renovació, de sacseig del projecte, de nova energia inoculada en el sistema vascular de l’àrea esportiva, l’aposta per la continuïtat ho tindrà pelut per tenir la iniciativa en els debats electorals.

Bartomeu ho té tot per guanyar. Pot seure a la falda de les tres copes, un argument potentíssim per guanyar les eleccions del 18 de juliol. Però la governabilitat es basarà en les decisions que prengui aquests dies, abans de la presentació oficial del seu projecte. I pel poc que es transmet de la cuina de l’expresident, la cosa (el repartiment de responsabilitats i el disseny del seu equip) està resultant més complexa del que es podia pensar en un principi.