LA PÀGINA BORDA

Els intangibles

El repte més gran del món deu ser posar-se a la pell d’algú com Messi. Els genis tenen aquesta condició precisament perquè responen amb sortides impossibles a situacions de pressió. Aquests dies tenim Messi estirat a casa amb el genoll lesionat i mirant-se el calendari amb el 21 de novembre marcat amb retolador vermell. A Can Messi deu ser dels pocs indrets d’aquest país on, en el dinar familiar, el procés no monopolitza les converses. L’Agència Tributària ha entrat en les seves vides amb la mateixa força amb què ha violentat bona part de l’empresariat. De manera que tenim el millor futbolista del món, pràcticament un analfabet en matèria fiscal (com la majoria de nosaltres), imputat per tres delictes fiscals i obligat a anar a declarar davant d’un jutge. L’impacte familiar ha de ser terrible, tenint en compte que el pare encara ho té pitjor i que els patrocinadors deuen amenaçar de tancar l’aixeta si la imatge de la icona queda tacada. Com per pensar en el futbol. I això a casa del contribuent individual més important de l’Estat.

Una fotografia molt similar la trobaríem a Can Mascherano. D’aquí pocs dies li tocarà passar per una experiència similar al jutjat. Haver de declarar amb l’amenaça d’una condemna deu ser una d’aquelles situacions que et fa perdre la son i que eviten que et centris al 100% en el que t’alimenta. No és un consol, segur que no, però bona part de la plantilla del Barça experimenta problemes amb l’Agència Tributària. A la junta directiva deuen patir uns quants expedients oberts a títol personal, el club també; i si obrim l’angle de visió, la classe empresarial d’aquest país nota l’alè de la pressió fiscal al clatell.

Fora dels jutjats. Gerard Piqué. L’han convertit en el ninot del pimpam-pum del moment. Xiulets a cada estadi que juga el Barça com a visitant i xiulets com a local amb la selecció espanyola (el mateix equip amb qui ha col·laborat decisivament per guanyar-ho absolutament tot). Protagonista de polèmiques mediàtiques interessades i de l’escrutini de determinada premsa que s’allunya molt dels codis del periodisme.

Tot plegat, un cúmul d’intangibles que afecten el dia a dia d’aquests éssers humans, perquè per molt allunyats que estiguin de la resta de mortals, continuen sent persones normals. Intangibles com aquests afecten tant sí com no el seu desenvolupament professional, el seu futbol. I és feina de l’entrenador combatre-ho. Al Barça se li ha girat tot en contra. Això i les lesions. De moment només hi ha un element que els va a favor: el mal inici del Madrid. Això sí que és ben tangible.