Misc 29/11/2013

Wert, el Dr. Frankenstein de les reformes educatives

El ministre vol pactar el reglament de la llei amb Rigau

i
M. Eugènia Quetglas
3 min

MadridNomés les obres extraordinàries, per bé o per mal, porten el nom del seu creador. És el cas de la llei Wert. Li va passar al doctor Frankenstein i, igual com va patir el científic a la novel·la de Mary Shelley, ahir José Ignacio Wert va comprovar com tothom rebutjava la seva creació: la llei de millora de la qualitat educativa (Lomce). El diputat de Compromís, Joan Baldoví, va afirmar que la reforma del PP "porta a les entranyes la maledicció de Frankenstein". El culpable era el mateix Wert per haver creat "una llei monstruosa, abominable, que no agrada a ningú". Fins i tot Baldoví, veient les cares que posava el ministre, es va atrevir a pronosticar que la norma ja no agrada ni al pare de la criatura.

L'últim debat sobre la Lomce es va focalitzar en la figura de Wert. L'oposició va sentenciar que era el culpable dels "desastres" de la reforma, malgrat que compta amb un col·laborador necessari com és el president espanyol, Mariano Rajoy, que el manté al capdavant d'Educació. "Sabem que s'embraveix amb el càstig, però no ens avergonyeixi més, dimiteixi i emporti's la llei sota el braç perquè tots puguem pensar que només ha sigut un malson", li va demanar el portaveu educatiu del PSOE, Mario Bedera.

A poc a poc, els diferents grups parlamentaris van anar dibuixant el perfil del ministre a través dels trets característics de la llei. Intransigent, sectari o retrògrad van ser alguns dels adjectius que li van dedicar els diputats, però el que va quedar patent durant el debat és que Wert era víctima de les seves pròpies paraules. El portaveu de CiU, Martí Barberà, va recordar les sortides de to del ministre que han omplert titulars: "Això és una jungla i jo sense matxet", "Vull espanyolitzar els alumnes catalans", "Jo sóc com un toro que s'embraveix amb el càstig" o "Les protestes contra la Lomce són una festa d'aniversari". Per Barberà, l'única cosa que ha aconseguit Wert amb aquestes frases ha sigut "projectar una imatge d'Espanya de xaranga i pandereta ".

La guerra oberta per Wert contra el model d'immersió català i la llengua no va passar per alt per a cap dels diputats catalans que van prendre la paraula. El diputat d'ERC Joan Tardà va insinuar que en un futur els catalans el recordaran de la mateixa manera que ara recorden l'entrada de les tropes franquistes a Barcelona. "Wert passarà a l'imaginari dels catalans com una persona que va voler fracturar la nostra societat", va pronosticar un Tardà convençut que el ministre té els dies comptats: "De la mateixa manera que vam enterrar políticament Aznar, enterrarem la llei Wert".

Canvi d'estratègia

El ministre, com si no hagués sentit cap al·lusió a la seva persona, va demanar la paraula per tancar el debat amb una cita bíblica dirigida a l'oposició: "Hi ha un temps per destruir i un temps per construir, i espero molt sincerament que avui hagi acabat el temps de destruir a l'entorn de la reforma educativa i tots comencem el temps de construir".

A la tarda, amb la llei aprovada, va anunciar que marxava al seu despatx a trucar a tots els consellers per començar a negociar el reglament que ha de fer possible que la Lomce entri en vigor el curs 2014-2015. Amb aquest gest volia demostrar que està obert al diàleg i que respecta les competències que, segons la Generalitat, el text no respecta.

Ahir Wert no va superar només la votació de la Lomce, sinó també la de la seva reprovació. No sorprendria a ningú si no fos perquè la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, va suspendre la gestió de Wert per error. Les males llengües, en canvi, deien que era producte del seu subconscient.

stats