CORRUPCIÓ
Misc 02/07/2013

La cúpula del PP calla sobre el cas Bárcenas davant Rajoy

Esperanza Aguirre diu que se sent "avergonyida" però no protesta

i
M. Eugènia Quetglas
3 min

Madrid.Luis Bárcenas. Cap membre de la cúpula del PP va ser capaç ahir de verbalitzar aquesta combinació de 12 lletres que formen el nom de l'extresorer del PP. Malgrat el neguit provocat per l'empresonament de Bárcenas entre les files conservadores, ningú es va atrevir a demanar explicacions a Mariano Rajoy. Era la primera vegada des que Bárcenas dorm a Soto del Real que es reunia el comitè executiu i Rajoy era conscient que, com a mínim, havia de dir que "el PP col·laborarà amb la justícia". Així ho va fer, però en cap cas va mencionar el seu extresorer. "La notícia del dia" va ser la modalitat triada per Rajoy per començar a parlar del cas Gürtel.

La sorpresa va ser el mutisme de la lideresa del PP madrileny, Esperanza Aguirre, que va entrar a la reunió del comitè executiu del PP amb voluntat d'encapçalar el front contra les il·legalitats. Aguirre va proclamar a la premsa que se sentia "absolutament avergonyida" per la corrupció del partit i va afirmar: "Els polítics honrats estem indignats". Malgrat que la llavor del cas Gürtel és a Madrid i que Aguirre va arribar a la presidència de la comunitat després que s'haguessin de repetir les eleccions per un tèrbol episodi en què dos diputats socialistes van impedir que Rafael Simancas fos president amb la maniobra coneguda com el tamayazo , Aguirre ahir només recordava que quan el PP va entrar a la Moncloa el 1996 ho va fer "amb l'estendard de la lluita contra la corrupció pel que passava al PSOE".

Davant els màxims dirigents del PP, Aguirre -com no sol ser habitual- va callar. Ni va denunciar la corrupció, ni va qüestionar la gestió de la crisi provocada per l'escàndol dels papers de Bárcenas que ha creat malestar en la vella guàrdia del PP a la qual ella se sent més pròxima, tot i afirmar que va per lliure.

Així que Rajoy va haver d'introduir el tema sol. Després d'explicar els èxits en el Consell Europeu i fer un balanç sobre la situació econòmica, el president espanyol va afrontar el cas Gürtel, però sense fer autocrítica com a màxim responsable del PP ni cap retret per a ningú. L'única cosa que va fer va ser admetre que l'escàndol està convulsionant el partit des de fa quatre anys i que la cosa va per llarg, així que va advertir als seus que el partit no es pot aturar per aquest cas.

Sense nervis

Segons la seva mà dreta i estratega de la gestió del cas, María Dolores de Cospedal, a Rajoy només li preocupa "seguir treballant" per sortir de la crisi. La seva versió és que al PP tenen "una total tranquil·litat" amb Bárcenas a la presó. I no temen "absolutament res" del que pugui explicar l'extresorer del PP des del penal de Soto del Real.

Cospedal va presumir d'estar en el partit més transparent de la història per haver facilitat tota la documentació requerida per la investigació judicial. És més, va insinuar que era una víctima del cas perquè, segons ella, hi ha hagut filtracions que "han posat en perill el dret a la intimitat dels treballadors del PP".

El PP va celebrar una de les reunions del comitè executiu més curtes i aparentment tranquil·les de l'era Rajoy, però tant ell com Cospedal saben que es tracta d'una falsa calma perquè en qualsevol moment pot començar la tempesta.

stats