Publicitat
Publicitat

Matar el president

Tot el que ens arriba demostra l’alt nivell del teatre que es fa al País Valencià. I Penev ho reafirma

Deia no fa gaire algú que les companyies de teatre valencianes tenien com a fita estrenar a Barcelona. I el cert és que gairebé tot el que ens arriba demostra l’alt nivell del teatre que es fa al País Valencià. I Penev ho reafirma. Aquesta producció de la jove companyia La Teta Calva planteja una reflexió sobre la desil·lusió, sobre el desencant de les ànimes frustrades que en algun moment van creure que la seva vida depenia només d’ells. Penev no parla de futbol per més que aquest jugador búlgar fos l’ídol del CF València entre el 1989 i el 1995 i que aportés il·lusió als aficionats. I què és la vida sense il·lusió! El desencís de l’Antonio, el protagonista de l’obra, és el de tota una generació, el de tota una societat com la valenciana, entrampada entre l’escàndol polític i l’estafa al ciutadà i que és el paradigma dels somnis trencats dels últims deu anys. Un desencís que taca també la vocació, la passió de l’autor, codirector i intèrpret de l’espectacle, Xavo Giménez. Sí, el teatre.

Penev és, a la vegada, una comèdia social amb humor i un drama sobre la crisi dels últims quinze anys. L’Antonio és un periodista d’esports expulsat de la difunta televisió del País Valencià, separat i que viu a casa de la seva mare, impedida per culpa d’una caiguda en un carrer sense manteniment. Què fer quan et sents estafat i saps qui són els estafadors. ¿Matar el president, potser? Els referents són valencians però la història i els protagonistes els trobem a tota la Pell de Brau.

Penev té volada poètica i una dramatúrgia intel·ligent, i la posada en escena és enginyosa, senzilla i directa. Aquest espectacle és una petita joia amb un magnífic Giménez, que està acompanyat d’un resolutiu Toni Agustí i d’un disseny de llums de premi. Penev es mereixia despertar la curiositat del públic de Barcelona. L’espectacle s’ho val.

Els llibres que ens fan grans