Publicitat
Publicitat

VISCA EL SISTEMA

Blindeu l’Institut Ramon Llull

És una gran notícia que el Govern Balear de Francina Armengol hagi pres la decisió de reingressar a l’Institut Ramon Llull (IRL). Com ha dit la consellera de Cultura, Esperança Camps, “Tots som cultura catalana”. Era un disbarat que les Balears estiguessin institucionalment excloses del principal instrument de projecció exterior de què disposem només pel caprici d’un individu com l’expresident Bauzá.

Ara bé, aquest cop s’hauria de trobar una fórmula política i legislativa que impedeixi que les Balears entrin i surtin de l’IRL segons un resultat electoral o altre. L’IRL es va crear per un esforç conjunt entre un govern d’esquerres a les Balears i un de CiU a Catalunya, sota la batuta dels consellers Damià Pons i Jordi Vilajoana. Després es va trencar, sent presidents a cada banda Jaume Matas i Pasqual Maragall, i em sap greu dir que l’error polític més greu va ser del segon. Jo mateix vaig jugar un petit paper en aquell sainet que de vegades se m’ha retret, però que aleshores em va semblar necessari. Segurament em vaig equivocar, tant se val.

Nou Pacte de Progrés a les Balears el 2007 i nova reconstrucció de l’IRL. Nova majoria del PP el 2011 i nova trencadissa. Nova victòria de les esquerres a les Balears el 2015 i, de bell nou, retrobada entre els membres naturals de l’Institut. Torno a dir que és una magnífica notícia. Però hauríem de trobar la manera de no ballar aquest vals pervers a cada legislatura.