03/06/2013

CatalunyaCaixa reprèn l'ajust amb l'estrena del nou president

2 min

BarcelonaAquest cap de setmana s'ha acabat el període d'interinitat a CatalunyaCaixa amb la formalització del nomenament del nou president, José Carlos Pla, designat pel Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) en substitució d'Adolf Todó. Les negociacions per vendre les oficines de fora de Catalunya i per pactar l'últim ajust de plantilla de 2.600 treballadors s'havien congelat des de la destitució de Todó el 10 de maig.

Dijous passat hi havia una reunió convocada entre els sindicats i la direcció de l'entitat que va ser posposada a última hora precisament per l'aterratge imminent de Pla, segons van confirmar fonts sindicals. En tot cas, a partir d'avui s'acceleraran les negociacions de l'ajust laboral, que depèn d'una comissió interministerial formada per Economia i Ocupació, que estudia l'afectació de l'expedient de regulació a aplicar, que en principi s'ha calculat sobre un excedent de 2.600 treballadors (1.200 a Catalunya i 1.400 a fora) sobre una plantilla de més de 7.000 empleats.

La comissió vol acotar les conseqüències del reial decret del març passat que fixa les prejubilacions de les persones més grans de 50 anys. En aquest sentit, fonts del sector van assenyalar que bona part de la plantilla de més edat va marxar en el primer excedent del 2010, que va afectar uns 1.300 empleats i que després es va ampliar amb 330 baixes més.

Venda d'oficines

Un cop ja ha desembarcat José Carlos Pla, el FROB ha de reprendre l'aplicació del pla de futur que ha preparat la consultora McKinsey, que a més de l'ajust descrit preveu la venda de part de la xarxa d'oficines i dels negocis no estratègics. CatalunyaCaixa, que va rebre 9.080 milions d'ajuts públics del rescat europeu, haurà de centrar-se en el negoci minorista a Catalunya.

Això significa la venda de 316 sucursals, que fins ara no han trobat comprador, segons van manifestar les mateixes fonts sindicals. En cas de no poder vendre part de la xarxa, s'haurien de tancar les oficines, segons el memoràndum del rescat que va fixar Brussel·les. En tot cas, CatalunyaCaixa busca una operació similar a la firmada la setmana passada entre Novagalicia (una altra entitat en mans del FROB) i Banco Etcheverría, pel qual aquest últim ha comprat 57 sucursals de Novagalicia, cosa que garanteix la continuïtat de 150 llocs de treball.

Més enllà de la venda de part de la xarxa i del negoci de banca privada, CatalunyaCaixa està pendent de la subhasta de l'entitat, i a la tardor hi podria haver el tercer intent. McKinsey ha argumentat en el seu informe que com més es tardi a col·locar l'entitat financera al mercat més es deteriorarà la marca. L'últim intent de vendre CatalunyaCaixa, un projecte preparat per Adolf Todó, va fracassar a principis de març, quan cap de les entitats que van presentar oferta van posar diners sobre la taula per comprar el resultat de la fusió de les antigues caixes de Catalunya, Tarragona i Manresa. El FROB va considerar que després de tot el sanejament que s'havia fet els compradors interessats havien de plantejar una compra en positiu.

stats