28/04/2013

Messi brilla sota la mirada de Pichichi

3 min
Leo Messi, el davanter argentí del Barça, celebra el primer gol de l'equip blaugrana a San Mamés contra l'Athletic Club.

BarcelonaRafael Moreno, Pichichi, va morir el 1922 i quatre anys després es va instal·lar un bust seu fet per l'escultor Quintín de Torre Berástegui a San Mamés. Convertit en el primer gran heroi del futbol basc, va ser amic d'artistes i polítics, i va ser representat en quadres. Era el Samitier de l'Athletic, però va morir de tifus amb 30 anys i es va convertir en una llegenda. Encara avui en dia qualsevol club que visita per primer cop l'estadi de l'Athletic hi deixa una ofrena floral. El bust de Pichici, amagat darrere la llotja presidencial, va acomiadar-se del Barça en una tarda de pluja, com tantes que s'han vist sobre aquesta gespa. I l'últim regal del Barça a San Mamés va ser un gol meravellós de Leo Messi.

L'argentí, inicialment suplent, va fer sota la mirada del bust de l'home que ara és sinònim de fer gols una jugada fantàstica, d'aquelles que per sempre més estaran relacionades amb l'estil de joc d'aquest menut geni de Rosario. Va escapar-se de quatre jugadors en un eslàlom elèctric en pocs metres i va batre Gorka amb un xut fantàstic. Acostumat a fer molts gols contra l'Athletic, Messi va marcar el seu quart gol en vuit partits a la Catedral, un estadi on no ha perdut mai, amb tres victòries i cinc empats. Mai és fàcil marcar a San Mamés, i per fer-ho l'argentí va haver de tornar a demostrar per què és el millor jugador del planeta. I, de passada, va demostrar que ja s'ha recuperat de les molèsties físiques que van provocar que fos dubte a Munic, on se'l va veure lent, pansit.

Messi va canviar el partit a la segona part, un fet que va provocar aquella barreja de sentiments a la graderia rival. Xiulat quan rep la pilota, Messi acaba ovacionat quan marca un gol com el d'ahir, ja que l'afició de l'Athletic va entendre que no havia vist un gol qualsevol. Temut com pocs, Messi va escalfar-se durant la segona part saludant els membres del cos tècnic de Marcelo Bielsa argentins i fent broma amb un Fernando Llorente arraconat i condemnat a l'ostracisme fins que marxi a la Juve. Sobre el camp, no va voler el braçal de capità fins que el joc es va aturar, i durant dos minuts Piqué el va portar penjant dels pantalons, fins que l'argentí va considerar que podria distreure's un segon per posar-se la senyera catalana al braç.

Un nou rècord

"És el millor jugador del món i quan en disposes saps que pot fer coses així", va dir Jordi Roura en roda de premsa sobre un home que va exercir de capità en canviar el color d'un partit marcat fins llavors per la frustració. Messi, que va acabar molt dolgut després de perdre al camp del Bayern, va batre de passada el rècord de gols marcats en una sola Lliga en partits com a visitant, un rècord que havia aconseguit la temporada passada Cristiano Ronaldo. Col·leccionista de títols, rècords i gols, Messi, convertit en una versió moderna del que significava ara fa 90 anys Pichichi, va demostrar de pas que en el seu diccionari no hi apareixen paraules com rendició . Messi va ser dels primers que ja va dir després de perdre a Baviera que cal intentar lluitar per aixecar l'eliminatòria contra el Bayern, i des de llavors ha treballat fort. Sobre la gespa de San Mamés va necessitar pocs minuts per deixar clar que ha recuperat l'espurna, l'arrencada ràpida en sec i la capacitat per desfer-se de rivals. Ara encara ha de passar la prova de jugar 90 minuts a un nivell alt. I el Bayern ho sap.

"És el millor", deia resignat un aficionat de l'Athletic just després del gol de l'empat. "Ja sabem com juga, és molt complicat aturar aquest noi", es resignava Mikel San José. I amb una txapela al cap i la bufanda vermella i blanca, un vell aficionat de l'Athletic marxava comentant a dos catalans que és dels millors jugadors que ha vist mai. "I mira que aquí m'han agradat jugadors de xoc, estil Gainza", afegia admetent que encara hi ha molta diferència entre l'escola de futbol basca i la catalana. Messi va marxar de San Mamés ovacionat per aficionats locals i per catalans que havien pujat a Bilbao somiant guanyar la Lliga. Però van tornar a casa amb un regal de Messi. Un regal que no deixa de ser una petita raó per la qual somiar que dimecres encara hi ha vida contra el Bayern.

stats