Publicitat
Publicitat

Vuitena final entre els dos clubs amb més títols de Copa

La final del Camp Nou serà la vuitena entre el Barça i l’Athletic Club de Bilbao, els clubs que han guanyat més cops el torneig, amb 26 títols per als catalans i 23 per als bascos. El 1902 un combinat de jugadors de l’Athletic i el FC Bilbao, club que acabaria fusionat amb l’Athletic, va derrotar per 2-1 el Barça a la final de la Copa Coronació, creada amb motiu de la coronació d’Alfons XIII que va donar pas a la Copa del Rei. La primera final entre els dos clubs va ser el 1920 a Gijón, que va guanyar el Barça per 2-0 amb gols de Martínez i Paulino Alcántara. La segona final va arribar el 1932, quan la competició s’anomenava Copa de la República, amb triomf basc per 1-0 a Madrid.

El 1942, sota el nom de Copa del Generalísimo, el Barça es va imposar per 4-3 a l’estadi del Reial Madrid. El 1953, també a Madrid, el Barça de Kubala va derrotar l’Athletic per 2-1. 32 anys després, l’Athletic es va imposar per 1-0 al Santiago Bernabéu amb gol d’Endika, a la final del 1984 que va acabar amb una baralla entre els dos equips. La sisena final ja va el 2009 a Mestalla, quan el Barça de Guardiola es va imposar per 4-1. Finalment, la temporada 2011/12, al Vicente Calderón, el tècnic català va tancar el cercle després de guanyar el seu últim títol després de superar l’Athletic de Bielsa per 3-0.

Curiosament, sempre que el Barça i l’Athletic Club de Bilbao han jugat una final de Copa a Barcelona, el Barça l’ha guanyat. El club té a les seves vitrines quatre Copes aconseguides a Barcelona: el 1963 al Camp Nou contra el Saragossa, el 1957 contra l’Espanyol a l’Estadi Olímpic i dues a l’antic Camp de la Indústria, el 1912 i el 1913, contra el Gimnàstica de Madrid i contra la Reial Societat de Sant Sebastià.

Històries de superació esportiva