“If you want to live the American dream, go to Catalonia”

CDC apuja el to social en la convenció del partit

Que Artur Mas diu Queterunya en lloc de Catalunya és de domini públic. Ens hi vam començar a fixar gràcies a Polònia i ara no hi ha manera de prescindir de la seva addictiva fonètica. Al llarg de la seva intervenció a la clausura de la convenció nacional de CDC m’hi fixo especialment i les síl·labes sonen clares i diàfanes. L’últim cop que vaig veure el president al Palau de Congressos de Catalunya, a la Diagonal de Barcelona, va ser per la famosa conferència d’Oriol Junqueras, després de la jornada del 9-N. En aquella època s’havia posat de moda parlar de Queterunya a través de conferències. Ara els dos polítics s’han posat d’acord per concórrer plegats el 27-S en una llista unitària. El tema surt diverses vegades al llarg de les intervencions dels ponents, però es detecta especial interès a no ser monotemàtics i a parlar molt de l’eix social, el que tantes vegades s’ha dit que Convergència havia deixat de banda.

Entrant i sortint de l’auditori, coincideixo amb Núria Feliu, que em regala el seu últim CD, amb dos dels seus clàssics - Paraules, paraules i Mireu com va, mireu com ve - en versió música disco. Andreu Mas-Colell fa cua al lavabo, Santi Vila i Carles Puigdemont conversen darrere un biombo i unes groupies de CDC de la tercera edat paren Ramon Tremosa per fer-se una foto amb ell. Sempre m’ha cridat l’atenció la vestimenta informal/estiuenca dels partits de centredreta: camisa clara, pantalons esport i sabates còmodes, si pot ser nàutiques millor. ¿La vestimenta també forma part de la disciplina de partit?

Es projecten uns quants vídeos carregats de consignes i missatges messiànics sobre el destí, el futur i la llibertat. Una de les ponents exhorta la concurrència a triar entre un lloc on ens ho passarem molt malament -Espanya- o un altre on no sabem com ens ho passarem -la Catalunya independent-. Home, no sé si és un sistema persuasiu gaire efectiu. També se sent: “Els convergents som persones amb valors: coherents, responsables, honrats, íntegres...” Quina sort ser així de meravellós i tenir-ho tan nítidament clar!

Rull treu pit

Josep Rull tampoc s’està de treure pit: “Aquest procés de transició nacional està molt ben treballat”. Fa un homenatge a Xavier Trias i cita George Washington: “La llibertat, quan comença a arrelar, és una planta de creixement ràpid”. Artur Mas, al seu torn, també fa agraïments a les entitats sobiranistes, a ERC i als partits sorgits d’Unió i del PSC que donen suport a la llista unitària. Parla de la necessària victòria del sí, demonitza el bàndol del no i emfatitza també que ningú sap què passarà exactament més enllà del 27-S. Cita també un ciutadà nord-americà -no diu el nom de l’autor de la frase- que fa poc va proclamar: “ If you want to live the American dream, go to Denmark ”. Li serveix per elevar el desig que tant de bo algun dia no gaire llunyà algú digui: “ If you want to live the American dream, go to Catalonia ”. Per una vegada no ha dit Queterunya.