Internacional 16/09/2019

Ciutat del Cap desplega l'exèrcit per fer front a la violència de les bandes

El ministre de la Policia atribueix a la mala il·luminació dels barris pobres l'augment de la criminalitat

Ara
2 min
Soldats patrullant a Manenberg, un antic gueto als afores de Ciutat del Cap, en una imatge del mes de juliol

BarcelonaL'exèrcit continuarà patrullant pels carrers dels barris més desfavorits de Ciutat del Cap fins al març del 2020, en una operació contra l'increment de la violència en aquestes barriades, amb els nivells de desocupació, infrahabitatge i drogodependència més alts de tot el país. El president del país, Cyril Ramaphosa, ha donat llum verda a la pròrroga perquè els soldats treballin amb la policia per reduir la violència de grups de delinqüència organitzada en una desena de zones.

Els soldats es van començar a desplegar per aquests barris, coneguts com a 'townships', els antics guetos on l'apartheid va tancar la població no blanca durant dècades, el mes de juliol passat, però el govern de Ramaphosa ha decidit allargar el dispositiu a causa de l'augment dels atacs i assassinats. Des que va començar l'any, han mort assassinades més de 2.000 persones a la província de Western Cape, on hi ha Ciutat del Cap.

Els homicidis i les violacions a Sud-àfrica han augmentat l'últim any un 3,4% i un 3,9%, respectivament, segons les estadístiques policials que el govern ha presentat al Parlament. Això fa que sigui un dels països amb més criminalitat. De l'abril del 2018 a l'abril del 2019 hi van morir 21.022 persones assassinades, gairebé 60 al dia.

Fins i tot funcionaris d'alt rang han qualificat de "situació de guerra" el panorama en aquesta desena de barris de Ciutat del Cap, que sumen gairebé la meitat dels crims de tota la província, explica l'agència Reuters. La immensa majoria de les víctimes de les bandes són veïns dels barris, gent a qui no li ha arribat la millora social després de 25 anys de la instauració de la democràcia i la fi del règim supremacista blanc. Són ciutadans negres, mestissos -'coloureds', en l'argot local- o d'origen indi, que pateixen més que ningú les desigualtat socials insalvables que fa que una família blanca -el 9% de la població- ingressi de mitjana fins a sis vegades més que una de negra.

Malgrat que Johannesburg, la capital econòmica del país, arrossega l'etiqueta de capital del crim a Sud-àfrica, és Ciutat del Cap i província l'àrea que pateix més la violència, bàsicament a causa de les estadístiques dels barris que envolten la turística capital austral.

En una atenció als mitjans, el ministre de la Policia, Bheki Cele, ha atribuït recentment al mal disseny urbanístic una part dels alts índexs de violència, i ha esmentat concretament la falta d'enllumenat públic en aquests 'townships'. En molts no hi ha electricitat ni aigua corrent, i els carrers són sense asfaltar i plens de barraques sense els serveis mínims bàsics.

stats