AUGMENT DE LA TENSIÓ INTERNACIONAL
Internacional 14/06/2019

Els EUA insisteixen que l’Iran va atacar els dos petroliers

Washington difon un vídeo per culpar Teheran del suposat atac

Ara
3 min
01. Un dels petroliers assaltats enmig del mar d’Oman. 02. Seqüència del vídeo difós pels Estats Units en què acusen l’Iran.

Barcelona“Ho van fer ells [els iranians]”. Així de segur i directe es mostrava ahir el president dels Estats Units, Donald Trump, sobre l’autoria de l’atac de dijous contra dos petroliers, que van acabar en flames enmig del mar d’Oman a poques milles de la costa iraniana. “Ells [l’Iran] no saben que disposem de les tècniques que ens permeten observar-los tot i que hi hagi foscor. Ho van fer ells”, va reiterar el mandatari en una entrevista a la cadena nord-americana FOX. No era la primera acusació oficial dels EUA contra Teheran: la matinada de dijous, només algunes hores després de l’incident que va provocar l’evacuació de tots els tripulants de totes dues embarcacions, el secretari d’Estat, Mike Pompeo, ja havia culpat el govern iranià. Llavors no va aportar cap prova.

Les “tècniques” de què divendres parlava Trump feien referència a un vídeo que, hores abans, havia difós el comandament central de les forces armades nord-americà (Centcom). En les imatges, i segons la versió de Washington, s’observen mariners iranians retirant d’un dels petroliers atacats una mina que no hauria arribat a explotar. Indirectament, Washington venia a dir que, amb aquesta acció, els iranians buscaven eliminar el que era una presumpta prova de la seva autoria. “A les 16.10 h, hora local, una patrulla de l’IRGC [les sigles en anglès de la Guàrdia Revolucionària Iraniana] s’apropa al buc cisterna Kokuka Courageous i es veu i s’enregistra com retira la mina adossada sense detonar”, va explicar el capità William Urban, portaveu del Centcom, a través d’un comunicat enviat a la premsa. El mateix document adjuntava dues fotografies de la suposada mina, un tipus d’explosiu que s’enganxa magnèticament.

L’Iran rebutja les acusacions

Com ja va fer dijous amb el missatge de Mike Pompeo, l’Iran no va trigar a rebutjar les acusacions. “Que els Estats Units assenyalessin immediatament l’Iran, sense cap evidència objectiva o circumstancial, només mostra que volen sabotejar la diplomàcia i ocultar el seu terrorisme econòmic contra l’Iran”, va apuntar el ministre iranià d’Exteriors, Mohammad Javad Zarif, que també va destacar el suport d’Israel i l’Aràbia Saudita a Washington. Qui també es va pronunciar va ser el president de l’Iran, Hassan Rouhani. El mandatari va alertar que els Estats Units representen “una seriosa amenaça per a l’estabilitat de la regió i també del món”.

Sigui com sigui, la versió dels Estats Units, inclòs el vídeo, no va acabar de convèncer. Des de diversos sectors, especialment afins a Teheran, consideren que tot plegat és una estratègia per culpabilitzar l’Iran, en conflicte creixent amb els Estats Units i víctima de sancions econòmiques per part de l’administració Trump. De fet, la mateixa empresa propietària del petrolier del qual s’hauria retirat la mina, la companyia japonesa Kokuka Sangyo, va explicar ahir que la tripulació va veure que alguna cosa “volava cap al vaixell” i que, per tant, no creuen que el seu vaixell estigués minat. El segon buc assaltat, el noruec Front Altair, també es va incendiar després del sabotatge i va quedar inutilitzat.

Mentrestant, el secretari general de l’ONU, António Guterres, va dir que “conèixer la veritat” sobre l’incident era “molt important”, i va demanar un esforç a tots els actors implicats perquè així sigui. En aquest sentit, va animar el Consell de Seguretat a iniciar una investigació. Guterres també es va tornar a mostrar preocupat per l’estabilitat de la regió, especialment la situació del golf d’Oman, una zona estratègica per on circula una cinquena part del petroli mundial.

stats