BARÒMETRE DE TRANSPARÈNCIA INTERNACIONAL
Internacional 09/07/2013

Més de la meitat de la població mundial creu que els partits són la institució més corrupta

L'última enquesta de l'ONG Transparència Internacional constata el descrèdit global de la política

Ara
2 min
51 dels 107 estats enquestats creuen que els partits són la institució més corrupta. TRANSPARÈNCIA INTERNACIONAL

BarcelonaLa credibilitat de les formacions polítiques està en caiguda lliure no només a Europa, sinó arreu del món. Segons l'últim baròmetre de la corrupció de l'ONG Transparència Internacional (TI)*, el 53% dels 114.000 enquestats en 107 estats creu que la corrupció ha empitjorat en els últims dos anys i carrega la responsabilitat, principalment, als partits i governs. És a dir, més de la meitat de la població mundial creu que els partits són la institució més corrupta i que els governs treballen per a grups de pressió.

Repassem a continuació els punts més destacats de l'informe, publicat aquest dimarts:

- Millores en transparència: Només en 11 dels 107 països analitzats els enquestats creuen que s'està millorant en transparència –que no significa que la situació en termes absoluts sigui bona–. En aquesta posició sorprèn Bèlgica, que fa dos anys, però, passava per una aguda crisi de govern.

- Corrupció als mitjans de comunicació: Els ciutadans del Regne Unit, juntament amb els egipcis i australians, consideren que els mitjans són les institucions més corruptes.

- El cas espanyol: El 66% dels ciutadans de l'estat espanyol creu que la corrupció ha empitjorat des del 2011. De fet, el 83% dels enquestats asseguren que els partits polítics són la institució més corrompuda, seguits pel Congrés dels Diputats (67%) i el sector privat (43%).

- Expectatives frustrades a l'Amèrica Llatina: Bolívia, Mèxic, el Paraguai i Veneçuela són els quatre països llatinoamericans que pitjor han puntuat en quasi totes les preguntes, una qüestió que ens els últims dos casos l'ONG vincula a una "institucionalitat molt dèbil".

- Suborns: Gairebé un de cada tres enquestats denuncia que es va veure forçat a pagar un suborn l'any passat i quasi dos de cada tres indica que les relacions personals lubriquen la maquinària administrativa.

- Recomanacions: "Els governs han de prendre's seriosament aquesta queixa de la ciutadania contra la corrupció i respondre amb accions concretes per elevar la transparència", assegura en un comunicat Huguette Labelle, presidenta de TI.

*El baròmetre de la corrupció de TI es diferencia de l'índex de percepció de la corrupció de la mateixa ONG perquè no estableix un rànquing de països i pregunta a gent corrent, no a experts.

stats