Internacional 27/03/2019

Tusk demana "no trair" els britànics europeistes i defensa una pròrroga llarga del Brexit

Un eurodiputat escocès defensa que "la independència serà l'única manera de tornar" a la UE

Júlia Manresa
3 min
El president del Consell Europeu, Donald Tusk.

Brussel·lesMalgrat ser conscient de la fatiga que s'arrossega entre els líders de la Unió Europea respecte a les negociacions del Brexit (i patir-la en primera persona), el president del Consell Europeu, Donald Tusk, continua sent una de les veus més obertes i optimistes. En un discurs al Parlament Europeu en què ha explicat el resultat de la cimera de la setmana passada, ha defensat la pròrroga llarga i, fins i tot, l'opció que el Regne Unit no se n'acabi anant de la UE: "No podeu trair els sis milions de persones que han signat la petició de revocar l'article 50 [el de sortida de la UE] ni el milió de persones que es van manifestar en favor d'un segon referèndum o la majoria creixent que no se'n vol anar de la UE".

Amb aquesta claredat s'ha manifestat Tusk, que també ha recordat que ja va demanar als líders europeus que estiguessin oberts a una pròrroga llarga del Brexit si "el Regne Unit vol repensar" el seu futur polític. La data definitiva del Brexit havia de ser aquest divendres, 29 de març, però després que Theresa May sol·licités una pròrroga breu la setmana passada, el Consell Europeu va aprovar donar-li més marge (fins al 22 de maig si s'aconseguís aprovar l'acord, i fins al 12 d'abril si això no passa).

El punt clau són les eleccions europees del 23 al 26 de maig, a les quals el Regne Unit no es vol presentar. Una opció que també genera preocupació entre els membres de la UE, que veuen inconvenients en el fet que un estat que vol deixar la UE torni a tenir veu i vot en la política europea. Però Tusk ha assegurat que aquesta visió és "inacceptable" perquè "traeix" els milers de britànics que encara volen quedar-se a la UE. Cal dir, amb tot, que el milió de manifestants que Tusk ha esmentat és una xifra que, com passa amb la majoria de manifestacions, varia dels 300.000 al milió depenent de les fonts.

Sigui com sigui, Tusk s'ha posat al costat d'aquests manifestants i s'ha mullat fins al punt d'assegurar que no se senten representats pel Parlament britànic i sí pel Parlament Europeu, perquè "són europeus". L'optimisme de Tusk ha sigut ben rebut pel líder dels socialistes, Udo Bullman, que ha sigut especialment dur contra els instigadors del Brexit, criticant-los per "no saber per on tirar" i "abocar el Regne Unit a una situació sense sortida". Fins i tot els ha exigit que "demanin disculpes".

I el líder dels populars, Manfred Weber, s'ha confessat "menys optimista" que Tusk. Ha celebrat la decisió del Consell Europeu de la setmana passada però ha recordat que, d'acord amb el referèndum, "el Regne Unit ha de marxar de la UE". A més, ha posat damunt la taula la qüestió que inquieta una bona part dels líders europeus: "És important pensar en la possibilitat que un país que vol anar-se'n s'hagi de pronunciar sobre el futur de la UE". També ha mantingut aquesta línia més dura el negociador de la UE pel Brexit, Michel Barnier, que ha recodat als 'brexiters' que "no va ser Brussel·les qui va decidir que el Regne Unit marxaria de la UE". "Heu d'assumir les responsabilitats i enfrontar-vos a les conseqüències", ha dit.

Qui sí que ha elevat el to és una de les veus destacades del Brexit a la banda de l'Eurocambra, el liberal Guy Verhofstad, que ha citat Churchill per descriure el procés del Brexit: "L'èxit és anar de fracàs en fracàs sense perdre l'entusiasme". Al mateix temps, ha demanat que els 'tories' i els laboristes es posin d'acord per aprovar l'acord abans del 12 d'abril, i també s'ha mostrat convençut que "d'aquí unes quantes generacions el Regne Unit tornarà a la UE".

De la banda britànica, qui ha parlat més alt a l'Eurocambra ha sigut el 'brexiter' Nigel Farage, que ha demanat a la UE i als europarlamentaris que rebutgin una pròrroga més enllà del 12 d'abril. "¿De veritat voleu que el Brexit domini els pròxims anys la política Europea? ¿De veritat em voleu un altre cop aquí?", ha etzibat provocatiu, i ha qualificat Tusk d'"il·lús" per creure que hi ha una majoria creixent contrària al Brexit al Regne Unit.

Tusk ha respost a les crítiques de Farage amb contundència. "La veritat és que el segon referèndum és el del 2016, perquè el primer va ser el 1975 i allà una gran majoria dels britànics van dir que el Regne Unit formés part de la UE", ha dit el president del Consell Europeu.

Un eurodiputat escocès defensa la independència per tornar a la UE

A banda de Farage, s'hi han pronunciat principalment eurodiputats britànics contraris al Brexit, però cap membre del partit de Theresa May. També n'ha parlat Alyn Smith (dels Verds/ALE), que ha assegurat que si el Brexit s'acaba produint la independència d'Escòcia serà "l'única via per tornar a Europa". "Estimats amics, deixin un llum encès perquè trobem el camí de tornada a casa", ha demanat Smith, del Partit Nacional Escocès (SNP).

stats