Internacional 15/05/2018

Vaga general a Gaza i Cisjordània en senyal de dol pels morts a mans de l'exèrcit israelià

Els palestins viuen el 70è aniversari de la Nakba, l'expulsió posterior a la fundació d'Israel

Cristina Mas
3 min
Una dona a la ciutat ocupada palestina de Nablús, tancada per vaga general.

BarcelonaEls palestins viuen aquest dimarts la commemoració més trista del 70è aniversari del que anomenen la Nakba ('catàstrofe'), l'expulsió de 700.000 palestins de casa seva que va suposar la fundació de l'estat d'Israel el 1948. Serà una jornada de funerals pels 59 morts a la franja de Gaza per les bales i els gasos lacrimògens que l'exèrcit israelià va disparar ahir contra els manifestants que protestaven a la frontera de la franja reclamat el dret a tornar a les cases i les terres d'on van ser expulsats per la força els seus avantpassats. Khaled Batch, un dels portaveus del moviment de base que organitza les protestes de Gaza, ha dit que avui serà una jornada per als funerals, i la vaga general suggerint que no hi haurà mobilitzacions a la frontera com els últims dies. A Cisjordània també hi haurà una vaga general en homenatge a les víctimes de la repressió israeliana: comerços, escoles, universitats i el transport s'aturaran durant tota la jornada.

"Tothom està participant a la vaga: els comerços estan tancats, no hi ha cotxes al carrer, les escoles i les institucions tampoc han obert les portes", explica per telèfon a l'ARA Fayez Elemare, un sindicalista independent, mentre visita la seva mare i els seus germans al camp de refugiats de Jabalia, al nord de la franja. "La gent està en xoc pels morts d'ahir: no és cert que hagin matat gent de Hamàs, han matat la gent del poble", denuncia. Alguns joves insistien avui, malgrat la repressió, a tornar a la frontera. "És normal: per morir lentament a Gaza sense tenir cap perspectiva prefereixen almenys sortir a protestar, encara que això els costi la vida", afegeix.

Deu anys sota setge

Fa una dècada que Gaza està sotmesa a setge del govern israelià, que castiga així la seva població des que van votar Hamàs en unes eleccions avalades pels organismes internacionals. El setge afecta el subministrament d'aliments, primeres matèries, aigua i electricitat i també el funcionament dels centres mèdics. Convertida en una presó a cel obert, Gaza ha patit en els últims anys tres ofensives militars israelianes.

Aquesta matinada ha mort una nena de 8 mesos, Laila Anwar al-Ghandour, a causa de la inhalació de gasos lacrimògens. La d'ahir va ser la jornada més sagnant a Gaza des de l'ofensiva israeliana sobre la franja el 2014.

Una dona plora un nadó palestí de 8 mesos mort pels gasos lacrimògens.

Marie-Elisabeth Ingres, representant de Metges Sense Fronteres per a Palestina, ha qualificat els fets de dilluns "d'inacceptables i inhumans" i ha afegit que és "estremidor ser testimonis de com disparen en tant poc temps contra tanta gent desarmada". Els equips mèdics estan desbordats: "Hem hagut d'operar amb dos o tres pacients al mateix quiròfan o fins i tot als passadissos".

MSF denuncia "la política de l'exèrcit israelià de les últimes set setmanes de disparar amb foc real contra els manifestants sota la suposició que qualsevol que s'acosti a la tanca [de la frontera de Gaza] és un objectiu legítim". MSF insta Israel a "aturar l'ús desproporcionat de la violència contra els manifestants palestins".

Les escenes de violència a la franja contrasten amb la pomposa cerimònia de trasllat de l'ambaixada nord-americana a Jerusalem, un gest de profunda significació política i simbòlica que ha donat ales i un sentiment de més impunitat a les autoritats israelianes.

stats