Misc 01/11/2014

Demostrar la mala gestió, cobrar 25 milions i perdonar

Bartomeu recorrerà la sentència sobre l’acció de responsabilitat i un cop es tingui convocarà l’assemblea

i
Albert Llimós
5 min

Barcelona“Que s’acabi ja”, demanava un dels pesos pesants del vestidor del Barça unes hores abans que Josep Maria Bartomeu sortís en roda de premsa per anunciar que el Barça recorrerà la sentència de l’acció de responsabilitat que exculpa Joan Laporta i setze exdirectius més de les pèrdues de 47,6 milions durant el seu mandat. No va ser així. La directiva va decidir presentar un recurs a l’Audiència Provincial i mantenir oberta la carpeta Laporta.

Al final es va complir el que augurava dimarts un dels advocats defensors, que, lluny de l’eufòria dels exdirectius per la sentència del jutge José Manuel Martínez Borrego, llançava un missatge de preocupació per la sentència del magistrat. L’advocat admetia que havien guanyat el judici perquè el Barça no havia pogut acreditar com a pèrdues els 37,7 milions del litigi de Sogecable. Una qüestió processal a la qual s’aferra el Barça per guanyar la segona batalla jurídica.

Motius per recórrer

Per què es va decidir recórrer? Per tres motius principals. Bartomeu i la seva junta directiva no volen sortir retratats com uns mentiders, la sensació que s’ha transmès després de l’aparició pública de Joan Laporta. En segon lloc, el Barça vol cobrar els 25 milions que hauria de pagar l’asseguradora Zurich en cas que es demostri que hi va haver pèrdues entre el 2003 i el 2010. En tercer lloc, igual o més important que els anteriors punts, la directiva vol demostrar que la gestió de Laporta va acabar amb pèrdues i posar d’aquesta manera un límit a les futures juntes: volen que la sentència creï un precedent per a les futures directives, que no puguin perdre diners. Dins del club hi ha qui hi afegeix un quart punt: les eleccions del 2016.

L’escenari ideal que plantegen als despatxos del Camp Nou és guanyar en segona instància, cobrar els diners de Zurich i que els exdirectius no acabin pagant res. Esperen que el recurs prosperi i tenir una nova sentència d’aquí sis o vuit mesos. Aquest cop, expliquen, com que no hi haurà compareixences, el procés tindrà menys perfil mediàtic, i això els beneficiarà. Si en segona instància guanya el judici el Barça, Bartomeu advocarà per perdonar les quantitats que es podrien imputar als exdirectius i traslladarà la decisió a una assemblea extraordinària perquè ratifiqui la decisió de la junta, tal com va explicar ahir en roda de premsa el president. Aquest cop no hi haurà una abstenció, la junta actual es mullarà perquè els exdirectius no paguin, ja que volen culpables simbòlics, demostrar que Laporta va portar el club a la “ruïna”, però no acarnissar-se amb les persones. “No anem en contra de ningú”, va assenyalar Bartomeu en la compareixença.

“Que sàpiguen llegir entre línies”, avisava una altra veu autoritzada, en clara al·lusió als disset demandats. Per la junta, el procés no tindrà conseqüències econòmiques per als exdirectius, almenys directament. No se’ls demanarà un euro, però sí que es vol demostrar que van perdre diners. Una visió que no comparteixen a l’altre costat, ja que argumenten que tot aquest procés, engegat el 2010, els està afectant professionalment i està tacant la seva imatge, a més del mal personal i familiar.

En aquest sentit, com a missatge per demostrar que no es vol perseguir les persones -remarquen al club amb insistència-, Bartomeu va anunciar que el Barça renuncia als avals que han de dipositar vuit exdirectius, entre els quals Laporta, per valor de 23,2 milions. “Renunciem als avals que s’estan executant a instància de la demanda de Vicenç Pla. Volem alliberar els directius i les famílies, no volem que tinguin aquest patiment”, assenyalava Bartomeu, que va assegurar que, d’acord amb els advocats consultats, el fet que el Barça sigui el beneficiari d’aquest aval el legitima a renunciar-hi i que els exdirectius no hagin d’avalar, un fet que no genera unanimitat entre els experts de la matèria.

Vilarrubí se’n desmarca

Només hi va haver un directiu que va ser taxatiu a l’hora de demanar que s’acabés el procés: el vicepresident Carles Vilarrubí, absent a la cita per un viatge professional a Dinamarca. A través d’una carta va fer arribar la seva opinió. La resta, amb diferents matisos, van acceptar la decisió de recórrer la resolució judicial. “Votaria en blanc per girar full, però no sé si moralment hauria de fer-ho”, explicava un directiu. El to de la roda de premsa de Laporta dijous, expliquen diferents fonts, va ser decisiu per acabar de convèncer els que eren inicialment més partidaris de girar full. Va ser massa “agosarat en les celebracions i les desqualificacions”, lamentava una altra figura important dins de la cúpula. De mica en mica, els directius van anar definint, d’acord amb els serveis jurídics, quins havien de ser els passos a seguir. En dues hores i mitja es va consensuar el pla. Vilarrubí i Dídac Lee no van ser a la reunió, mentre que Joan Bladé va arribar-hi quan estava a punt d’acabar-se.

Si el Barça perdés també en segona instància, quedarà oberta la porta del Suprem (també per als demandats). La intenció del club, si no és que la sentència no permet cap escletxa, seria recórrer novament, un fet que allargaria molt més el procés i podria fer-lo coincidir amb les eleccions del 2016.

Malestar

En els últims dies hi ha hagut molt malestar a la junta per com ha actuat Laporta, però també pel tractament públic del judici. Al club remarquen que la sentència exculpa Laporta, però “dóna per vàlids els nostres comptes”, denunciava encès un membre de la directiva. “Va deixar un endeutament de 431 milions”, afegia una altra veu.

El Barça està convençut que acreditarà que el litigi de Sogecable s’ha de computar com a pèrdues de l’anterior junta. “És una qüestió processal”, explicaven ahir diverses fonts. Durant la vista oral, la defensa va fer constar que el Barça havia tancat un acord amb Sogecable i que finalment la quantitat a pagar a l’operador televisiu s’havia reduït en set milions gràcies a les gestions de Manel Arroyo. El club no va informar sobre aquest acord, del 2012, i quan l’advocat del Barça va voler aportar la documentació, el jutge, visiblement molest, no va acceptar-ho. “El perjudici per al club són 30 milions. No hi ha hagut prou documentació”, va dir Bartomeu, que va explicar que buscaran “aclarir” en segona instància els temes en què el jutge no va donar-los la raó. “La sentència és favorable per al club, però hi ha tres apartats que volem aclarir-los millor”, va afegir Bartomeu, que va defensar que en vuit dels onze punts els van donar la raó.

“Als socis que van anar a l’assemblea del 2010, que estiguin tranquils. El club no ha maquillat els números, no ha mentit, els comptes eren correctes”, va dir el president unes hores després de sentir les paraules de Laporta. De les set carpetes que volia tancar Bartomeu per mirar cap al futur i oblidar un passat convuls, la de l’acció de responsabilitat continuarà oberta molt de temps.

stats