05/06/2013

Margallo s'esforça per frenar l'agenda europea de Mas

2 min

Brussel·les.A Europa ja és evident que els camins polítics del govern espanyol i el català són difícilment reconciliables. A Madrid no li agrada que el president de la Generalitat tingui una agenda internacional pròpia, conscient que a cada sortida ressona el debat sobiranista en alguna cancelleria del món. Per això, el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, va carregar ahir contra el viatge que dilluns va fer Artur Mas a París i va assegurar que "actuar per lliure no acostuma a donar resultats". La Moncloa es va aferrar a la negativa d'última d'hora del ministre de Defensa francès a sopar amb el cap del Govern, malgrat que ho havia demanat ell mateix i que va al·legar problemes d'agenda per cancel·lar-lo.

¿Hi ha hagut pressions espanyoles? Margallo hi passa de puntetes però no deixa escapar cap ocasió per penjar-se la medalla i recordar que és Espanya qui té la paella pel mànec. "Més val anar sol que amb males companyies", li va respondre el conseller de la Presidència, Francesc Homs. Poques hores després d'aquest intercanvi verbal, al Parlament Europeu s'hi presentava la marca Espanya. Un acte de grans dimensions, amb flamenc, safates de pernil i desfilada de moda incloses per vendre els atractius turístics i inversors de l'Estat. Curiosament, tot i ser una iniciativa governamental, l'esdeveniment el va promoure el grup del PP a la cambra. Hi havia, entre d'altres, Aleix Vidal-Quadras i Jaime Mayor Oreja. La sala es va omplir, però va despertar molt poc interès entre els mitjans i polítics d'altres països. No hi va assistir cap representant dels partits catalans. Sí que hi va ser, discretament, el delegat de la Generalitat a la UE, Pere Puig.

Un Estat uniforme

Un per un, els oradors de l'acte van presentar un estat espanyol uniforme, sense cap referència a les diverses nacions que la formen. De fet, un dels eixos de la presentació va ser la reivindicació del potencial de la llengua castellana arreu del món. Tant el vicepresident de la Comissió Europea, Joaquín Almunia, com el cap de la diplomàcia espanyola el van definir com "una de les nacions més antigues" d'Europa. Abans de començar, Margallo va insistir que "els moviments separatistes no ajuden" a sortir de la crisi.

Les úniques referències a Catalunya durant l'acte van ser en els diferents vídeos projectats, on s'evidenciava el potencial turístic del país, amb Gaudí, el Barça i la gastronomia catalana com a grans atractius. Almunia va reclamar als seus col·legues europeus -l'escoltava el comissari d'Indústria, Antonio Tajani- que s'acabés amb l'estereotip que al sud no es treballa i que es passen el dia "jaient al sol". Almunia va instar Mariano Rajoy a anar més a Europa a explicar-se. Margallo també va renyar la UE per no acabar amb el mite de la fiesta y la siesta . "Treballem més que la mitjana", va dir abans de reivindicar l'Estat com un bon lloc per a les inversions i presumir d'infraestructures.

stats