Misc 17/09/2021

La méteo: més tongades de tempestes i compte enrere cap a l'ambient de tardor

2 min

Tarda de calor més moderada, tot i que alguns termòmetres encara han superat els 30 graus. D'entre les màximes més altes d'avui destaquen els 30,4 °C d'Aldover, Vinebre i Castellbisbal, els 30,3 de Tortosa i els 29,8 de Valls i del Zoo de Barcelona. Han crescut nuvolades al Pirineu i en comarques de Girona, però durant el migdia i primeres hores de la tarda els ruixats han sigut escassos.

Aquesta nit han caigut alguns xàfecs molt aïllats però forts. Les pluges més abundants han tornat a afectar sectors del nord del Maresme i de la Selva marítima. Destaquen els 27 l/m² de Calella, els 26 de Malgrat de Mar i els 11 de Blanes. També hi ha hagut ruixats més puntuals en altres punts de la costa que han deixat, per exemple, 6 l/m² a Gavà.

Demà tornarà a canviar el temps i revifaran les tempestes. Alguns ruixats ja podrien aparèixer de matinada o al matí en punts de la Costa Daurada, el Garraf o comarques del prelitoral central. A mesura que avanci el dia els ruixats sobtats aniran a més i s'estendran per moltes comarques de la Catalunya Central i del Pirineu i Prepirineu. Els xàfecs avançaran desplaçant-se cap a l'est, i a la tarda i vespre arribaran també a moltes comarques de Girona.

Acumulacions de precipitació previstes per dissabte.

La inestabilitat anirà de baixa durant el vespre, i diumenge serà un dia molt més tranquil: quedaran intervals de núvols en moltes comarques de Girona i de Barcelona, però si arriba a ploure serà en forma de gotellades puntuals al voltant del Montseny o en comarques interiors de Girona. Diumenge es notarà un pas més cap al final de l'estiu. La tongada de ruixats de demà refrescarà una mica més l'ambient.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de diumenge

Els models de previsió van confirmant el que ja us avançàvem ahir i abans-d’ahir: la tardor traurà el cap en l'inici de la setmana que ve. Entre dilluns i dimecres vinent la temperatura seguirà baixant i l'ambient serà més d'octubre que de setembre. La calor intensa quedarà tocada de mort, però encara és incert si en l'últim cap de setmana de setembre recuperarem la sensació d'estiu o si una altra entrada d'aire més fred farà instal·lar-se la tardor. La nova estació començarà oficialment dimecres passades les 9 del vespre.

També haurem d'estar pendents de més xàfecs de cara a la setmana que ve. Diumenge serà un dia de treva, però dilluns de matinada es formaran nous ruixats a la costa. Dilluns i dimarts podria ploure amb ganes i de forma una mica més extensa en comarques de Girona i de Barcelona. Entre les últimes hores de dilluns i les primeres de dimarts diversos models de previsió apunten a una ploguda que podria deixar 20 o 30 l/m² en força comarques, i segurament acumulacions superiors en alguns casos. Encara hi ha incertesa, però sembla probable que la setmana que ve comenci un altre cop amb moviment, sobretot a l'est.

Probabilitat, expressada en percentatge, que dilluns plogui amb ganes (>5 l/m2).
stats