Nenes rebels

Recomano a Francesc Camp i Betim Budzaku el llibre 'Contes de bona nit per a nenes rebels'; potser així deixen de vendre el país a base d'estereotips de gènere

Sant Jordi i, per tant, dia obligat de recomanacions literàries. Si pot ser, que siguin autors del nostre país. Contribuïm així a fer més gran i visible l'univers literari andorrà, almenys dins de les nostres fronteres, a l'espera que algun dia hi hagi una aposta valenta des de l'administració per traspassar-les. Aquest any, però, em saltaré el protocol i faré una única recomanació d'autores no andorranes dedicada als que al llarg de vuit anys han estat (no sabem si continuaran) al capdavant de la política turística del país i que en el darrer llegat que ens deixen es reafirmen en la venda del país a base d'estereotips de gènere: de la noia a l'anunci de l'Andorra shopping hem passat als "rebels" cantants masculins en l'espectacle del Cirque du Soleil d'aquest proper juliol, mentre que l'any passat els acròbates dedicaven el ritme de les seves piruetes a les cançons interpretades per les "dives".

Des de fa dos anys al mercat del llibre hi trobem aquest títol: 'Contes de bona nit per a nenes rebels' d'Elena Favilli i Francesca Cavallo (Estrella Polar per a la versió en català), tot un fenomen literari que ha tingut com a conseqüència la creació d'una comunitat #rebelgirls. Explica la història d'un centenar de dones que han destacat en diferents camps, molts d'ells considerats únicament per al món masculí. M'uneixo a les veus que el qualifiquen com un llibre imprescindible que va més enllà d'una lectura de conte infantil, que dinamita els clixés amb què la majoria de la societat ha crescut i sobretot la mentalitat amb què encara avui alguns ens governen.

Els recomano a Francesc Camp i Betim Budzaku la seva lectura, potser així entendrien que la societat evoluciona, l'andorrana també, i deixarien de vendre el nostre país sota els estereotips de gènere que han marcat part de la seva política turística. Ah! I si la lectura no els acaba de convèncer i no en tenen prou amb aquestes cent històries, hi ha un segon volum amb cent històries més. A veure si així.