Política 25/04/2024

Escalé demana un esforç a Govern per reduir la transitòria de cinc anys de la nova llei del català

El conseller general de Concòrdia Cerni Escalé es mostra molt satisfet amb la llei, però assenyala que generarà situacions injustes durant la transitòria de cinc anys

ARA Andorra
1 min
El conseller general i líder de Concòrdia, Cerni Escalé, s'ha mostrat satisfet pel Projecte de llei de la llengua pròpia i oficial

Andorra la VellaEl conseller general i líder de Concòrdia, Cerni Escalé, s'ha mostrat satisfet pel Projecte de llei de la llengua pròpia i oficial, que blindarà l'ús del català en l'àmbit administratiu i en l'atenció al públic a empreses públiques i privades. Ha donat les gràcies a tots els grups que han participat i que formen part del consens de protegir el català com a patrimoni de país.

Tot i això, Escalé ha fet referència a l'etapa transitòria de cinc anys que obre la llei perquè els actuals i futurs residents s'adaptin a la normativa, i que és el període que trigarà a arribar a absolutament tots els permisos de residència.

Considera que "és comprensible que un país que té una capacitat d'ensenyament del català limitada es comenci ensenyant el català a aquelles persones que atenen el públic". Assegura que per això el seu grup va demanar, d'entrada, que es comencés per aquestes persones i després s'anés ampliant a la resta de permisos.

Finalment, això no serà així i s'ha establert una transitòria de cinc anys, que tot i que realment és curta per a Escalé, admet que generarà una situació de desigualtat que serà "molt temporal". "És per nosaltres la contradicció de demanar un nivell de català a un treballador de la construcció i no a un creador de continguts", ha exemplificat durant la intervenció.

Malgrat aquest escenari, el conseller de Concòrdia considera que "és remeiable amb les polítiques del mateix Govern" i que en cap cas "entorpeix la nostra visió d'aquesta llei" que és "excel·lent" i neix del "consens d'aquesta cambra".

stats