Publicitat
Publicitat

El Govern reivindica la tasca feta en matèria de neteja de rius

Destaca que des que va començar l'any 2015 ja ha licitat un total de 17.330 metres de neteja de rius i posa de manifest que des del 2011 aquestes xifres han crescut cada any

El Govern ja ha licitat un total de 17.330 metres de neteja de riu des que va començar l'any 2015. Tal com ha donat a conèixer el mateix Executiu en un comunicat de premsa, aquesta neteja de rius és una de les inversions que fa el Ministeri de Medi Ambient anualment, i està previst que aquesta xifra de 17.330 metres encara augmenti en el que queda d'any.

Des del Ministeri de Medi Ambient se sol·licita anualment als comuns quines són les seves necessitats i amb aquesta informació, i la que identifiquen els tècnics del ministeri, es procedeix a realitzar les tasques de neteja dels rius.

La campanya de neteja, poda i desbrossa de la vegetació de ribera requereix la feina d'empreses privades amb experiència, maquinària adaptada i habilitades a reaprofitar els residus generats. És per aquest motiu que cada any s'ha de fer el concurs públic corresponent per adjudicar aquests treballs i, precisament, la darrera licitació va tenir lloc dimecres passat.

El manteniment de la vegetació dels marges dels rius consisteix en l'extracció dels arbres morts o que presenten un estat sanitari deficient, per tal d'evitar la seva possible caiguda davant de fortes ràfegues de vent o avingudes d'aigua. A més, allà on s'actua es desbrossa la vegetació dels marges i de la llera, amb l'objectiu de garantir unes condicions mínimes d'escolament de les aigües, en cas de crescuda del nivell del riu.

El comunicat destaca que cada any s'ha dedicat una partida per netejar les zones on s'ha detectat que calia actuar, i així des del 2011 cada any s'han incrementat progressivament el volum de metres netejats.

L'any 2005, el primer any en què el Departament de Patrimoni Natural va rebre la directiva d'efectuar aquest manteniment, es van netejar 2.000 metres de riu, i la xifra va anar augmentant progressivament. El 2006 es van netejar 3.400 metres, el 2007, 10.800 i el 2008, 6.300 metres.

Disminució els anys 2009 i 2010

L'any 2009, continua el comunicat, "la neteja de rius va disminuir molt, arribant només a 800 metres desbrossats" i als 2.400 l'any 2010. Des d'aleshores, aquesta xifra ha crescut progressivament, arribant-se als 17.050 metres el 2011, als 19.350 el 2012, als 20.380 el 2013 i als 24.300 l'any 2014.

En el que va de 2015, ja s'han realitzat alguns treballs i comptant la darrera licitació ja s'ha previst actuar sobre un total de 17.330 metres. A més, cal tenir en compte que abans que acabi l'any caldrà fer altres actuacions, destaca la nota.

De moment, al llarg del 2015 s'ha treballat traient arbres caiguts al camí ral d'Anyós, al Roc d'Escalada de Canillo, netejant la vegetació trencada per les nevades del Serrat al Càmping Mitxeu, recollint branques trencades a l'aparcament del Prat del Riu de Canillo, fent neteja a la zona de l'allau de Ransol, a l'allau d'Arinsal i a la zona de Sant Gothard, o treballant en la retirada de troncs baixats amb les pluges a Sant Coloma, Encamp i Canillo.

Pel que fa a les feines incloses en la licitació del passat dimecres hi ha la poda d'arbres que toquen edificis i el passeig al centre d'Encamp, així com la retirada de troncs, poda i poda en alçada. A més, també hi ha el desbrossament de la vegetació i branques trencades del Tarter, a Canillo, i la poda en alçada al passeig Valira d'Andorra la Vella, entre d'altres.