Societat 06/10/2017

Inaugurat el 30è curs de l'UdA amb els reptes futurs de la internacionalització i l'evolució dels plans d'estudis

Aquest any ha crescut un 7,5% el nombre d'estudiants en l'ensenyament reglat i també hi ha un 9% més d'alumnes de nou ingrés

Ana
3 min
Un moment de l'acte d'inauguració del 30è curs acadèmic de la Universitat d'Andorra. / L. M. (ANA)

Sant Julià de LòriaAquest divendres al matí s'ha fet l'acte oficial d'inauguració del 30è curs acadèmic de la Universitat d'Andorra, el qual ha donat el tret de sortida a la celebració dels 30 anys d'ensenyament superior al Principat. L'acte ha estat presidit pel cap de Govern, Toni Martí, que ha destacat la capacitat d'Andorra per adaptar-se a un entorn canviant i ha encoratjat la comunitat universitària, estudiants i docents, a anticipar-se a les necessitats futures, "perquè el país no ho podrà fer sol". A més, ha dit que "si no estem al costat de la universitat, no estem al costat dels reptes de futur que ens venen per endavant".

L'UdA encara el curs 2017-2018 amb dos grans reptes de futur a l'horitzó: la internacionalització i el canvi de plans d'estudis. Respecte al primer, el rector de la universitat, Miquel Nicolau, ha explicat que és el primer any en què hi ha suficients convenis perquè tots els estudiants que ho vulguin puguin impartir un semestre del curs en una universitat d'un altre país, la qual cosa ha dit que és una "fita importantíssima". Com a novetats, Nicolau ha destacat els convenis amb universitats americanes, i també de la Xina, on per primer cop hi ha dos estudiants andorrans. A més, el rector ha volgut remarcar el nombre d'alumnes universitaris que provenen de països "remots", com el Brasil o Mèxic, i que s'ha quadruplicat en un any, passant de 7 a 38. Sobre aquesta qüestió, el ministre d'Educació i Ensenyament superior, Eric Jover, ha dit que el fet que estudiants internacionals escullin Andorra per venir a cursar ensenyament superior "vol dir que ho estem fent bé", la qual cosa "ens enriqueix".

Pel que fa al segon eix de futur, que és l'adaptació dels plans d'estudis al nou model d'ensenyament superior orientat als reptes i les competències, busca trencar amb l'esquema hermètic d'assignatures per passar a un de més transversal. Miquel Nicolau creu que "serà un model innovador en el món universitari". Altres aspectes que ha destacat el rector de l'UdA durant el seu discurs són el conveni amb universitats iberoamericanes de cara al 2018, la qual cosa suposarà un increment de places de mobilitat, i també el pla multilingüe, a través del qual es vol impartir un semestre complet en anglès a partir del curs vinent. L'objectiu d'aquest últim és potenciar la llengua anglesa com a vehicular entre els estudiants i facilitar la mobilitat d'alumnes provinents d'altres països. El ministre Eric Jover ha dit que "s'estan fent molts esforços" perquè a totes les titulacions reglades hi hagi una proporció d'assignatures que s'imparteixin en anglès.

Quant al nombre d'estudiants en l'ensenyament reglat impartit per la Universitat d'Andorra, aquest curs han crescut un 7,5%, seguint la tendència a l'alça dels darrers anys. També ha augmentat un 9% el nombre d'alumnes de nou ingrés. Els estudis amb més demanda han estat els bàtxelors en Administració d'Empreses, Infermeria i Ciències de l'Educació. Pel que fa al pressupost públic de la universitat, aquest ha crescut al voltant d'un 7%. En declaracions als mitjans, el ministre d'Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, ha volgut destacar que "són els pressupostos més elevats de la història en recerca" i que "cal continuar promocionant-la".

L'acte ha comptat amb la conferència inaugural titulada 'Dones, ciència i tecnologia: una carrera de fons', impartida per Núria Salán, presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia. També s'han entregat els diplomes a bona part dels 54 estudiants que van acabar les seves titulacions al juny.

stats