Publicitat
Publicitat

Vila obre la porta a retallar personal de Naturlàndia

El nombre de treballadors acomiadats dependrà de com funcionin les inversions imminents per atraure turistes

La retallada de personal de Naturlàndia dependrà de com funcionin el ràfting, l'Espai Toni Bou i la tirolina, que són les inversions que el Comú de Sant Julià té previst estrenar properament, segons ha explicat aquest dijous el cònsol major de la parròquia, Josep Miquel Vila, en una entrevista a ADRàdio. Vila ha insistit, com ja va fer dimecres durant la sessió extraordinària del Comú, en la viabilitat econòmica del parc temàtic a partir de l'any vinent, i en el reguitzell d'anàlisis prèvies que passaran a partir d'ara les inversions que es facin a la parròquia, precisament per evitar nous forats a les arques públiques com el provocat per Naturlàndia.

Tot i que, segons ha dit el cònsol, Naturlàndia hauria de tenir més ingressos que despeses a partir de l'any vinent, el Comú estudia una retallada de personal per continuar contenint la despesa que provoca el parc temàtic. "Estem a punt que els ingressos corrents s'equilibrin amb les despeses corrents, i que això deixi de ser un pes per al Comú", ha dit el cònsol d'una institució que enguany té previst traspassar fins a 700.000 euros al parc, per cobrir les obligacions de retorn de préstecs.

L'Espai Toni Bou, que se situarà a la cota 1.600 del parc i que serà una mena d'escola de trial on el pilot oferirà alguna 'masterclass', i la tirolina, que anirà de la cota 2.000 a la 1.600, són dues de les cartes que properament mostrarà el Comú. A aquests dos projectes se'ls sumarà el ràfting, previst per a l'estiu -si la climatologia acompanya i no desglaça abans d'hora. Amb aquests reclams, el Comú espera atraure clients/turistes en època de temporada baixa per a Andorra. "Uns 30.000 o 40.000 clients més ens ajudarien a ser sostenibles", ha calculat Vila. El volum de la retallada de plantilla de Naturlàndia dependrà de com funcionin aquests reclams turístics.

"La reducció de personal serà més o gran o més petita en funció del funcionament de les noves inversions, i sí que s'haurà de prescindir de les persones que no col·laborin o que no facin la feina, però si les inversions tiren endavant, la retallada de personal es veuria molt reduïda", ha explicat el cònsol.

Ofegats pel deute
Sobre els 21 milions de deute en el tancament de 2016 que arrossega el Comú, dos milions per sota de l'exercici anterior, Vila ha valorat que "podem respirar una mica però estem en una xifra massa alta encara".

El cònsol major ha insistit en la reivindicació que traslladarà al Govern d'incloure la variable 'carreteres secundàries' a l'hora de calcular la quantitat de diners que l'Executiu ha de transferir cada any als comuns. "Sant Julià necessita 3 o 4 milions fixes per al manteniment de les seves vies secundàries", ha dit.

Ni una paraula sobre els excònsols condemnats
Vila no ha volgut opinar, ni valorar, ni informar sobre la condemna dels excònsols de la parròquia per malversar amb les targetes del Comú. "Crec que ja se li ha donat prou notorietat pública i no crec que se n'hi hagi de donar més", ha dit Vila, qui ha informat que "els cònsols mantenen targetes comunals" i que "no s'ha pres cap mesura" per evitar futures malversacions.