Publicitat
Publicitat

Protecció Civil confia que la baixada de temperatures d'aquests dies faci disminuir el cabal dels rius

Aquest dilluns es va registrar un pic màxim d'1,18 metres d'alçada a la confluència de les dues Valires, a Escaldes

Protecció Civil confia que amb la baixada de temperatures registrada les darreres hores, el procés de desgel s'alenteixi i el cabal dels rius vagi disminuint. Aquest dilluns l'estació de mesura situada a la confluència de les dues Valires, a Escaldes, va registrar el pic màxim des que va començar el desgel, amb un nivell d'1,18 metres. Dimarts el volum ja va baixar fins a un màxim de 0,90 metres i el director de Protecció Civil, Francesc Areny, ha explicat a l'ARA que "si no hi ha cap episodi important de pluges, no es preveuen complicacions".

El procés de desgel està previst que s'allargui ben bé durant tot el mes de maig, de manera que els rius seguiran baixant força plens durant uns quants dies més. Des de Patrimoni Natural i des de Protecció Civil se'n va fent un seguiment diari, i tot i que la important pujada de temperatures registrada els darrers dies va accelerar el desgel i, per tant, va fer créixer de forma sobtada els rius, Areny ha assegurat que, en termes generals, el procés està sent força similar al d'anys anteriors i no s'ha hagut d'habilitar cap mesura especial.

Aquest increment dels cabals dels rius andorrans i pirinencs també s'està fent notar als pantans de la conca del Segre. El d'Oliana, per exemple, se situa al 93% de la seva capacitat, mentre que el de Rialb, que és molt més nou i que encara no pot arribar a nivells massa alts, es troba al 85%.

Els sensors hidrològics hauran d'esperar fins a la tardor

D'altra banda, Areny ha admès que la posada en marxa de la xarxa de sensors hidrològics a les capçaleres dels rius no estarà a punt, molt probablement fins a la tardor. El Govern confiava que de cara a aquesta primavera poguessin entrar en funcionament, però no ha estat possible i a hores d'ara encara s'està preparant el concurs per fer-ho.

Areny, però, ha destacat que el fet que estigui a punt per a la tardor que ve anirà bé, ja que donarà un marge de temps per anar regulant el sistema i que de cara a la primavera –que és quan més utilitat tindrà, a causa del desgel- ja estigui del tot operatiu. Aquesta xarxa permetrà disposar de dades en temps real sobre el cabal dels rius per poder reaccionar a temps en cas de risc d'inundacions.